Volvo fälldes för könsdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsdomstolen fällde i dag Volvo Personvagnar för könsdiskriminering. En kvinna vägrades anställning vid ett löpande band för att hon var för kort, 160 cm.

De anställda måste vara mellan 163 och 195 cm. Kravet infördes för att minska belastningsskadorna. Jämställdhets- ombudsmannen (Jämo) ansåg längdkravet vara könsdiskriminerande och stämde Volvo inför AD och krävde 200.000 kr.

Volvo dömdes att betala 40.000 kr i skadestånd. Företaget uppger att man nu ska ta bort längdkravet och finna andra metoder att minska skaderisken.

Statistik stöder dom

Jämo hänvisade till statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, som visar att längdkravet gör att 28 procent av Sveriges kvinnor utesluts från jobb som montörer på Volvo, medan kravet bara drabbar en procent av männen.

Den enhälliga domen innebär att Volvo Personvagnar tvingas betala 40.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Ytterligare ett liknande fall är vilande i avvaktan på den här domen. I det fallet är det en 161 cm lång kvinna som anser sig diskriminerad av Volvo.

Korta sorteras bort

I rekryteringsprocessen till Torslandafabriken sorteras personer under 163 centimeter bort direkt sedan allmänna längdkrav infördes år 2000.

Kraven på anställdas längd infördes i samband med att stadsjeepen XC90, som är väsentligt större än övriga modeller, introducerades.

”Kravet ska tas bort”

Volvo Personvagnars presschef Christer Gustafsson säger till TT att företaget nu ska se över sina anställningsrutiner.

-Det står väl ganska klart att det längdkrav som vi haft i fyra år kommer att tas bort, säger han och tillägger att kravet har funnits för att minska riskerna för belastningsskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.