Utrikesminister Margot Wallström (S) meddelar att regeringen startar en offensiv för demokratin. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Wallström (S): ”Demokratin i världen är på tillbakagång”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en offensiv för demokratin, där Sverige kommer ställa krav på alla EU:s medlemsstater respekterar demokratins värderingar, meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) under onsdagen.

– Demokratin i världen är på tillbakagång, säger Margot Wallström.

Utrikesministern läste under onsdagen upp den utrikespolitiska deklaration för riksdagen, där Margot Wallström menade att det finns ett hot mot demokratin i Europa. Därför ska regeringen inleda en offensiv för denna mandatperiod.

– Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet, säger utrikesministern.

Wallström menar att demokratin över hela världen är på tillbakagång och varnar för att det är nationalister och extremister som utmanar den, både i Europa och övriga världen. Därför kommer också demokratibiståndet att utökas.

– För att möta utvecklingen startar vi nu en offensiv för demokratin. Vi vill göra detta gemensamt med riksdagen, och vi ska verka för att fler länder ansluter. Offensiven kommer att märkas i all vår utrikespolitik, säger utrikesministern.

Demokratibiståndet ökas

Utrikesministern menar att det är fler människor som lever i länder med auktoritära tendenser, än länder som gör demokratiska framsteg. Sverige kommer därför också ställa krav på samtliga av EU:s medlemsstater, att demokratin och rättsstatens principer respekteras, uppger Wallström.

Den andra prioriteringen för regeringen är fred och säkerhet, där både hot från terrorism, kärnvapen och klimatförändringar ingår.

– Regeringens mål är fortsatt en kärnvapenfri värld. Vi kommer därför att ta ett nytt initiativ och samla en bred krets länder i arbetet för ett delat ansvar för kärnvapennedrustning.

Dessutom kommer regeringen också fortsätta att driva en feministisk utrikespolitik.

Israelpolitiken kritiseras

Samtidigt stötte Wallstöm motstånd för Sveriges dåliga relationer till Israel. Det var Kristdemokraternas Lars Adaktusson som lyfte detta i den efterföljande debatten.

– Sverige är den enda av EU:s 28 stater vars utrikesminister inte är välkommen till Israel. Det är ett politiskt och diplomatiskt misslyckande. Vad beror detta på? frågar Adaktusson.

Lars Adaktusson hävdar att Socialdemokraterna har bidragit till att svartmåla Israel och sprida fientlighet mot landet, något som dock Wallström avfärdar. Utrikesministern menar att Sverige värnar om goda relationer till Israel och också försvarar landets säkerhetsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.