Foto: SVT

Westerberg: SD är ett rasistiskt parti

Publicerad

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Det anser den före detta Folkpartiledaren Bengt Westerberg som på regeringens uppdrag idag presenterade förslag om vad som bör göras för att minska främlingsfientligheten i Sverige.

–Jag tycker fortfarande att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, säger Bengt Westerberg. De säger visserligen uttryckligen i sitt senaste program att de är ett icke-rasistiskt parti men samtidigt talar man om att det finns egenskaper som man ärver på gruppnivå, och det är egentligen precis vad rasism handlar om.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att Bengt Westerberg tolkar principprogrammet fel.

–Vi talar över huvud taget inte om befolkningsgrupper i de termerna. Om man läser vårt principprogram så förstår man det. Bengt Westerberg är inte en objektiv bedömare, han gör politik av det här och det är tråkigt. Man är inte rasist för att man kritiserar invandringspolitiken, säger Jimmie Åkesson.

Bengt Westerberg överlämnade idag sina förslag till regeringen om hur arbetet mot främlingsfientlighet ska förbättras. Han anser att vardagsrasismen är det största hotet och att skolan har en central roll att lyfta upp och diskutera den. Westerberg vill därför ha ”ett lärarlyft i mänskliga rättigheter.”

–Tre lärare från varje skola, totalt 20.000 i hela Sverige, ska utbildas i hur man hanterar de ibland svåra diskussionerna med eleverna. Lärarna ska sen utbilda sina kollegor. Kostnaden beräknas till 650 miljoner kronor under en femårsperiod.

–Det här måste vara en långsiktig satsning, min uppfattning är att ”brandkårsutryckningar” när det händer något i en skola inte fungerar, det kan snarare bli kontraproduktivt, säger Bengt Westerberg till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer