Wikileaks: Bildt anser Sverige borde bli stormakt

Publicerad

Carl Bildt anser att Sverige bör bli en stormakt, Putin är en ”chetnik” och han är oense med Sarkozy. Det här framkommer av de dokument som Wikileaks nyligen släppt. -Löjligt, säger Bildt själv.

I en mailväxling inom tankesmedjan Strategic Forecasting (Stratfor) redovisas information om Carl Bildt från en ledamot i EU-parlamentet som beskrivs stå Bildt mycket nära.

Källan, som kallas SW501, beskriver Carl Bildt som mycket smart med fotografiskt minne. Bildt uppges också ha en frostig relation med Fredrik Reinfeldt som härrör från tiden då Reinfeldt var MUF-ordförande och Bildt statsminister.

Enligt källan menar Bildt att Sverige borde bli en stormakt i världen. Han talar mycket om Sveriges traditionella inflytande i Östersjöregionen, och erfarenheterna från Balkan gör att han inte tycker om kroater och albaner.

Bildt: Putin är en ”chetnik”
I dokumenten som Wikileaks släppt, beskrivs Bildt som mycket kritisk till Ryssland och han anses som icke önskvärd där. Han skulle också ha kallat Putin för en ”chetnik”, serbisk nationalist.

Bildt ska enligt SW501 också vara oense med Frankrikes Sarkozy efter att Sverige kritiserat Frankrike vid tiden för det svenska EU-ordförandeskapet.

I mejlväxlingen konstateras också att Carl Bildt arbetar för en utvidgning av EU. Syftet uppges vara att bryta upp den tysk-franska dominansen inom EU.

Carl Bildt har ingen kommentar till uppgifterna från Wikileaks, säger hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson till TT.

-Vi brukar inte kommentera Wikileaksuppgifter och det här är uppgifter från tredje part.

Bildt kommenterar trots allt uppgifterna via mikrobloggen Twitter.

”Wikileaks har släppt obskyra mejl som säger att jag är 'väldigt lång, har fotografiskt minne och är väldigt smart'. Är inte detta lite löjligt,” skriver Bildt.

För knappt en vecka sedan skrev tidningen Expressen att Wikileaks planerar en internationell smutskastningskampanj mot Sverige om grundaren Julian Assange skulle lämnas ut till USA.

Bland annat hotar organisationen att offentliggöra en amerikansk diplomatrapport där Carl Bildt pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet.

Nils Edman
nils.edman@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.