Wilma och William mest populära

Uppdaterad
Publicerad

Wilma och William är favoritnamnen på de nyfödda i Sverige. Men de lokala skillnaderna är stora. I Skåne finns Wilma inte med på tio-i-topp listan, där ligger Ella först. Och i Jämtland är favoritnamnet Olle.

Västkustens favoritflicka heter Elin medan Rasmus är populär i Västernorrland. Föräldrarna i Stockholm verkar vara de minst trendkänsliga. Där ligger ett gammalt favoritnamn, Julia, i topp.

De lokala trenderna kan bl.a. förklar- as med tidningarnas födelsedagsannons- er tror namnexperten Eva Brylla.

William återkommer i alla läns topplistor – utom i Jämtland. Jämtarnas favorit Olle har å andra sidan en diskret 36:e plats i hela riket. Jämtarna är också ensamma om fyra mindre vanliga flicknamn: Frida, Saga, Freja och Tilde.

I den mån stockholmarna är trendkänsliga syns det inte på topplistan, med William och Julia som ettor.

– Julia har varit populärt väldigt länge. Stockholm bör vara ett område som ligger före, så det förvånar mig lite att Julia hänger kvar, säger namnexperten Eva Brylla, forskningschef vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

Namnkreativitet i storstad

Å andra sidan märks föräldrarnas namnkreativitet kanske mest i Stockholm.

Två drag är nämligen tydliga: Det är inte mer än 31 pojknamn och lika många flicknamn som återkommer i länens tio-i-topp-listor.

Men utanför mittfåran finns en nästan hisnande mängd namn – många av dem med bara en eller ett fåtal bärare. I Stockholm är mer än 1.600 små flickor i årskull 2007 – från Aadrita till Öykü – ensamma om sitt namn.

Mer fantasifulla flicknamn

Länslistorna visar också att påhittigheten är större för flicknamn. Det har historiska förklaringar, enligt Eva Brylla:

– I många kulturer är pojknamnen mer traditionella och det hänger samman med att männen varit familjeöverhuvud.

Att mansnamnen ansetts viktigare har avspeglats i almanackan. Långt in på 1900-talet innehöll den bara en tredjedel kvinnonamn, men nu är fördelningen jämn.

Frågan är vad som styr när föräldrar väljer tilltalsnamn åt sina barn. Uppenbarligen går trenderna lite om varandra i länen.

Omgivningen påverkar valet

-Varför det är så är lite svårt att veta, men tidningarnas födelseannonser spelar en stor roll. Om namnet Olle dyker upp ett par gånger i tidningen är det mer sannolikt att man tar till sig det. Man påverkas mycket mer av omgivningen än man tror, säger etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet.

Oavsett vilket namn föräldrarna väljer, kommer det att påverka barnets liv.

-Det har väldigt stor betydelse, för namnet är en del av den man är. Det betyder inte att man behöver tycka om sitt namn. Har man ett väldigt ovanligt namn, och alltid måste bokstavera det, förstår man redan som liten att man sticker ut, säger Charlotte Hagström.

Populärast namn i riket

De tio vanligaste namnen 2007. Stavningsvarianter har räknats med. Totalt namngavs 107.800 småbarn. Drygt 17 procent av pojkarna och knappt 15 procent av flickorna fick ett av de tio vanligaste namnen. Placering inom parentes avser 2006.

Flickor:

1 (7) Wilma 922

2 (1) Maja 907

3 (11 Ella 860

4 (1) Emma 835

5 (4) Julia 816

6 (9) Alice 806

7 (5) Alva 781

8 (6) Linnea 778

9 (8) Ida 763

10 (14)Ebba 758

Pojkar:

1 (3) William 1.166

2 (1) Lucas 1.065

3 (4) Elias 1.047

4 (2) Oscar 996

5 (6) Hugo 964

6 (7) Viktor 892

7 (5) Filip 868

8 (12)Erik 857

9 (10)Emil 840

10 (8) Isak 838

SCB (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.