Foto: TT

Ygeman: Gränskontroller behövs

Uppdaterad
Publicerad

Utan gränskontrollerna riskerar vi att gå tillbaka till den ohållbara situationen som rådde hösten 2015, menar inrikesminister Anders Ygeman (S). Han säger att gränskontrollerna i Öresundsregionen fortfarande behövs för att garantera ordning och säkerhet.

Regeringen har beslutat att förlänga id-kontrollerna på buss, tåg och färjor till Sverige i ytterligare tre månader.

– Gränskontrollerna behövs fortfarande för att garantera ordning och säkerhet. Vi hade en ohållbar situation i november förra året när vi tog emot 10.000 asylsökande i veckan. Tack vare id-kontrollerna och andra beslut har vi fått ordning på den situationen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i kvällens Aktuellt.

”EU har inte kontroll”

Anders Ygeman menar att EU ännu inte har kontroll på sina yttre gränser, och dessutom inte några gemensamma bestämmelser om omfördelning av flyktingar. Sverige löper en risk om man skrotar gränskontrollerna, menar han.

– Risken är att vi hamnar i en situation där fler söker sig till Sverige istället för att stanna kvar i asylsystemen i Danmark eller Tyskland.

”Slår mot ekonomin”

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, kallar dock gränskontrollerna för ”ett hårt slag mot den skånska och malmöitiska ekonomin”.

– När regeringen säger att vi måste satsa på att bygga upp kapaciteten av vårt mottagande och etableringen av nyanlända slår man samtidigt undan benen för den skånska och malmöitiska ekonomin som skulle kunna vara en nyckel till det. Det tycker jag är kortsiktigt, säger han i Aktuellt.

”Inte samma flöde”

Flödet av flyktingar till EU är inte alls det samma som det var hösten 2015, menar Nils Karlsson, och Sverige har inte det trycket mot våra gränser att det motiverar de här gränskontrollerna, anser han.

– Vi ser det som ett löfte att gränskontrollerna tas bort om tre månader. Vi ser mycket fram emot det. Vi behöver tillgång till arbetsmarknaden igen. Så att våra malmöbor kan få sitt första jobb i Danmark igen. Mängden jobb som är tillgängliga inom en timme har minskat med 40 procent, säger Nils Karlsson (MP).

Vill förändra för pendlarna

Anders Ygeman håller inte med. Han säger att det är regeringens beslut om bland annat id-kontroller som gjort att invandringen till Sverige har minskat. Däremot håller han med om att situationen för pendlarna måste förändras.

– Det är en helt annan situation i dag. Men en förklaring är gränskontrollerna. Tar man bort dem riskerar det att förändras. Men jag och Nils Karlsson är överens om att de ska avvecklas.

– Vi måste utforma gränskontrollerna så att det blir minsta möjliga påverkan för pendlarna i Öresundsregionen, säger Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.