Ygeman: ”Hjälpa Kristersson inte en förstahandsuppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Ulf Kristersson kommer få det svårt att få igenom sitt förstaval när det kommer till försöken att bilda regering. S-dörren för Kristersson är i nuläget helt stängd, och någon öppning gick heller inte att skönja när Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kommenterade Kristerssons uppdrag i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

– Att hjälpa Ulf Kristersson kanske inte är vår förstahandsuppgift, sade Anders Ygeman (S) i Aktuellt under tisdagen, och fortsatte:

– Ulf Kristersson var den som röstade ned en socialdemokratisk statsminister, vilket kanske inte är det bästa sättet att be om hjälp.

Om samtliga riksdagspartier står kvar i sina positioner gällande regeringsfrågan, då kommer det inte kunna bli någon regering. Detta konstaterade talmannen Andreas Norlén krasst flera gånger under fredagen.

Enligt S-gruppledaren är de också rimligt att Moderaternas ledare fått sonderingsuppdraget av talmannen, men på den direkta frågan om Socialdemokraterna är redo att hjälpa till i detta historiskt besvärliga läge är beskedet glasklart:

– Nej, jag tror inte att någon förväntar sig det, sade Ygeman i SVT:s Aktuellt.

Klicka här för att fördjupa dig i situationen med hjälp av en analys från SVT:s inrikespolitiske kommentator, Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.