Foto: TT

Sveriges officiella Twitter-konto har blockerat Israels ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

@sweden, Sveriges officiella Twitter-konto, har blockerat cirka 12.000 konton som de anser ägnar sig åt ”drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer”. En av dem som blockerats är Isaac Bachman – Israels ambassadör till Sverige. ”Det kommer beklagligt nog knappast som en överraskning att Svenska Institutet, som har regeringens uppdrag att främja Sverigebilden internationellt, har valt att censurera Israels ambassadör”, skriver Bachman till SVT Nyheter.

Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på Svenska Institutet (SI), bekräftar till SVT Nyheter att Israels ambassadör har blivit blockerad från att kunna kommunicera med Sveriges officiella Twitter-konto.

”Nynazistisk inriktning”

SI gick under måndagen ut med ett meddelande på sin webbsida, där man förklarar att man i kampen för att skydda det fria ordet blockerat cirka 12.000 så kallade näthatare, som ofta har ”nynazistisk inriktning”.

LÄS MER: Svenska institutet tar bort blocklista från Twitter efter kritik

Anklagas för censur

Israels ambassadör Isaac Bachman reagerar starkt på beskedet.

”För ett land som säger sig värna om yttrandefrihet och mångfald, är det påfallande hur Sverige fortsätter att göra Mellanösterns enda demokrati, den judiska staten Israel, till föremål för negativ särbehandling.

Att därutöver inte censurera utrikesdepartementen från några av de värsta människorättsförbrytarna i världen – inklusive Saudiarabien och Iran – är ingenting mindre än häpnadsväckande som exempel på dubbla måttstockar”, skriver Bachman till SVT Nyheter.

Jenny Ljung meddelar nu att Bachmans blockering har hävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.