arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) i Agenda Foto: SVT

Ylva Johansson (S): Tack till kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner har svårt att ordna fram bostäder åt nyanlända flyktingar sedan regeringens nya anvisningslag kom till. – Jag räknar med att kommuner följer lagen, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) i Agenda.

Flera kommuner vill att flyktingarna hellre ska bo kvar på Migrationsverkets boenden än flyttas till undermåliga boenden ute i kommunerna, som Agendas reportage visade.

Samtidigt finns det, ännu, inga sanktioner mot kommuner som vägrar. Men sådana sanktioner kan Johansson tänka sig, berättar hon i Agenda, och understryker en särskild sak:

Agenda

– Det som är viktigt för mig är att man inte överlämpar ansvaret från vissa kommuner på andra. Några kommuner har tagit ett väldigt stort ansvar medan andra inte har tagit sitt ansvar, säger hon.

Johansson vill dock inte ha en konflikt med kommunsektorn och säger att regeringen ska underlätta för dem ekonomiskt.

– Gentemot kommunerna vill jag säga tack, för kommunerna ställer upp, säger hon.

Se hela intervjun med Ylva Johansson genom att klicka på bilden högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet