Ytterligare misstänkt i härvan kring Fastighetsverket

Publicerad

Korruptionsskandalen som drabbat Statens fastighetsverk blir allt mer omfattande när nu ytterligare en person är misstänkt för brott.

Utredningen om korruptionshärvan i Statens fastighetsverk (SFV) växer. Ytterligare en person har delgivits misstanke om brott, uppger åklagare Katarina Stenström Roos för TV4:s Kalla fakta.

Det rör sig om en person som arbetar i ett av byggbolagen som haft avtal med SFV och som nu misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta.

Det var den 24 januari som Kalla fakta avslöjade den misstänkta korruptionshärvan där bland annat en tidigare fastighetschef vid myndigheten misstänks ha hyrt ut hus som tillhört SFV till släkt och vänner. Dagen efter gjorde polisen husrannsakan på verkets huvudkontor i Stockholm. Generaldirektören greps och delgavs misstanke om brott

I och med den senast misstänkte är totalt sju personer delgivna misstanke om brott.

Bakgrund: Skandalen på SFV

  • En tidigare fastighetschef vid myndigheten misstänks ha hyrt ut hus som tillhört Statens fastighetsverk till släkt och vänner enligt Kalla fakta. Mannen ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar genom att blåsa upp fakturor med miljonbelopp från ett byggföretag där hans fru jobbade. Om de misstänkta döms riskerar de fängelse.
  • Minst åtta anställda har sedan 2011 på olika sätt varslat verksledningen om misstänkt korruption. Men inte förrän i november 2016 polisanmälde verket saken.
  • Bland de sju personer som nu är misstänkta för brott finns generaldirektören Björn Anderson, en fastighetsdirektör vid verket, en tidigare fastighetschef och dennes hustru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.