En man springer genom en gräshoppssvärm i Ololokwe, Samburu distriktet i Kenya Foto: Sven Torfinn / Food and agriculture organization

Invasion av gräshoppor – värsta i Kenya på 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Flera afrikanska länder har drabbats av omfattande förstörelse av åkrar och skördar. Det är miljontals gräshoppor som står för förstörelsen.

– Den är den värsta invasionen av gräshoppor vi sett i Etiopien och Somalia på 25 år, och den värsta i Kenya på 70 år, säger Rosanne Marchesich från FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Bara i Etiopien ska omkring 430 kvadratkilometer drabbats av gräshopporna, och odlingarna har till stora delar förstörts.

– När invasionen flyttar till andra delar av landet kommer mer att förstöras, och vi förväntar oss en tydlig påverkan på tillgången av mat, och dessutom påverkas jordbrukarnas chanser att försörja sig ekonomiskt, fortsätter Rosanne Marchesich.

Man besprutar nu åkrar med bekämpningsmedel som släpps från flygplan.

Se gräshoppsinvasionen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.