NRK:s källa berättar att det finns ”sovande IS-celler” i Sverige. Foto: TT/ Mohammed Alayoubi/NRK

”IS-celler finns i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns sovande IS-celler i Sverige som väntar på order. Det berättar en avhoppare för norska NRK. Norska säkerhetspolisen bekräftar att det finns personer som man har anledning att bevaka.

Det är en soldat som hoppat av från IS som kommer med påståenden om att det finns sovande IS-celler i flera länder i Europa, bland annat i Sverige, som väntar på order. Mannen ska ha hoppat av terrororganisationen för några månader sedan. Fram till avhoppet ska han har arbetat med underrättelseverksamhet.

Norsk TV har träffat mannen i Turkiet:

Terroriströrelsen IS

– Det är celler som väntar på order och det är mer än en grupp, säger mannen till NRK.

”Européer en fördel”

De som ingår i cellerna är inte uteslutande personer som stridit med IS, utan det handlar också om personer som aldrig varit i konfliktzoner. Det är en fördel om de som värvas är euroipeiska medborgare, säger NRK:s källa.

Han har hört talas om dem genom sitt arbete inom IS och han ska också hört konkreta uppgifter om personer som representerar IS i Sverige.

– Jag fick telefon från en kamrat som fått hot från IS i Sverige, berättar mannen.

Säkerhetspolisen bekräftar hotbilden, men vill inte uttala sig specifikt om eventuella terrorceller i Sverige.

– Våldsbejakande islamistisk extremism är ett problem på såväl nordisk som europeisk nivå och vi bedriver ett aktivt internationellt samarbete och informationsutbyte, säger Fredrik Milder, pressinformatör på Säkerhetspolisen.

– Vi oroas framför allt av det exceptionellt stora antalet resande svenskar till regionen Syrien och Irak eftersom vissa av dem kan återvända till Sverige med ökad avsikt och förmåga att begå attentat, säger Fredrik Milder.

Inblandad i avrättningar

NRK:s källa ska ha varit stationerad i den syriska byn Raqqa, som räknas som huvudsäte för IS. Där fick han kännedom om arbetsmetoderna inom terrororganisationen och om de sovande cellerna. Mannen berättar också att han själv varit inblandad i avrättningar, men att han till slut kände att det gått för långt. Då lämnade han IS och tog sig till Turkiet. Mannen vill vara anonym eftersom han är rädd att det ska finnas IS-informatörer i hans närhet i Turkiet.

”Kan använda Sverige som bas”

Norska säkerhetspolisen PST bekräftar att det finns personer i Norge som de har anledning att bevaka.

Magnus Ranstorp är terrorismforskare vid Försvarshögskolan. Han säger till SVT att NRK:s källa tycks vara trovärdig, men att det viktigaste nu är att bedöma om han verkligen är det.

– Det är inte överraskande att IS finns på plats här, men det behöver inte betyda att de förbereder någon aktion i Sverige. Däremot kan de här personerna planera attacker i andra länder och använda Sverige som bas, säger Magnus Ranstorp.

”Följer hotet”

Fredrik Milder, pressinformatör på Säkerhetspolisen säger till SVT att de följer brottslig aktivitet och arbetar med underrättelseinformation för att hitta den eller de som har både avsikt och förmåga att utföra ett attentat.

– Säkerhetspolisen använder alla de befogenheter som står oss till buds för att klara det. Vi följer hotet från våldsbejakande islamistisk extremism men vilken bedömning vi gör i enskilda fall är inget vi går in på, då skulle vi avslöja vad vi fokuserar vårt arbete på, säger Fredrik Milder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet