Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Någon som vet hur man skräms”. “Vill be dem dra åt helvete”. Hör klagomålen mot bilvärderingssajterna. Foto: SVT

Efter bilvärderingen – Rodin hotades med inkasso och domstol

Uppdaterad
Publicerad

Precis som tusentals andra svenskar känner sig Rodin Akgün från Stockholm lurad av ett företag som ligger bakom flera bilvärderingssajter. Inte förrän det kom en faktura med posten förstod Rodin att tjänsten kostade 2 000 kronor.

– Priset är alldeles för otydligt, säger Rodin Akgün.

Det var när Rodin skulle värdera sin kompis bil inför en försäljning som han googlade på “Gratis bilvärdering” och stötte på sajten värderabil.nu. Eftersom det finns många hemsidor som erbjuder gratis bilvärdering trodde Rodin att detsamma gällde här.

Men efter att ha bestridit betalkravet och fått svar från företaget med hot om inkasso, kronofogden och domstol tvivlar inte Rodin på att det är en bluffmakare han har råkat ut för.

– Det här är en person som vet hur man skrämmer en svensk konsument.

Över 3 000 drabbade

Rodin är långt ifrån ensam om att känna sig lurad. SVT:s granskning visar att en och samma man kan kopplas till flera liknande sajter som vållat bekymmer för över 3 000 svenskar, från slutet av 2020 och fram till idag.

Många av de drabbade har samlats i en facebookgrupp som drivs av Carlaxel Andersson. Han blev själv lurad av en av sajterna i början av 2021. 

Facebookgruppen har idag 550 medlemmar och Carlaxel har stött på många människor som känner sig både rädda och osäkra. Och han tror att det är just så det är tänkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bedrägligt.” Så här funkar sajternas upplägg, menar Carlaxel Andersson. Foto: SVT

Mannen bakom sajterna har inte velat kommentera kundernas klagomål.

Här kan du se när SVT:s team följer den ansvariga mannens spår i Lettland.

SVT:s granskning kopplar följande bilvärderingssajter till en och samma man (anmälningar och klagomål till Konsumentverket inom parentes):

  • bilvärdering24.se (660)
  • bilprisinfo.se (686)
  • pricekoll.se (114)
  • bilkontroll.nu (316)
  • bilpriserna.se (135)
  • bilregnr.eu (453)
  • bildata.nu (247)
  • värderabil.nu (263)
  • bilupplysning.nu.(524)

Totalt: 3 398 (oktober 2020 – juni 2022)

Samtliga sajter har stängts ner, i olika omgångar. Dock alltid snart efter att SVT sökt kontakt. De senaste sajterna stängdes ner efter den 15 juni. Knappt en månad senare öppnades flera av sajterna igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer