Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Löfven ryter till mot villkoren för cykelbuden ”Det är bara dåligt”

Nyligen publicerade sajten Breakit en granskning av cykelbud som visar på tuffa villkor och låga löner. Nu ryter statsminister Stefan Löfven (S) till mot branschen.

Sajten Breakit har granskat cykelbudsbranschen genom att deras reporter Erik Wisterberg har wallraffat som cykelbud för två av bolagen: Amerikanska Uber Eats och tyska Foodora.

Under två veckors tid har reportern cyklat med matleveranser och försökt tjäna pengar med varierande resultat. Efter att ha sju pass under drygt 18 timmar för Uber Eats, vilket innebär 172 cyklade kilometer, har Breakits reporter bara tjänat 39 kronor per timme i snitt, före skatt.

Vill se anständiga villkor

Statsminister Stefan Löfven har reagerat på Breakits granskning av villkoren för cykelbuden. På sin officiella Facebook-sida skriver han:

”Ny teknik skapar nya lösningar och nya möjligheter men det finns ingen anledning att ens diskutera om människor i dag och i framtiden ska tjäna 39 kr i timmen. Det är bara dåligt och här behöver den svenska modellen utvecklas så att de arbetsgivare som verkar i den nya plattformsekonomin tillsammans med fackförbund får på plats anständiga villkor – de som förstår detta kommer vinna marknaden i Sverige. Mat smakar bättre om den produceras och levereras under schysta förhållanden.”

Läs hela Breakits reportage här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer