Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Titta på videon för att se hur mycket luft det är i förpackningarna som Plus granskat. Foto: SVT

Så mycket luft innehåller förpackningarna

Uppdaterad
Publicerad
Hur mycket luft bär du egentligen med dig hem från butiken? När Plusredaktionen jämför förpackningars storlek med deras innehåll blir resultatet inte imponerande.

Efter att ha fått flera tips på ämnet har SVT:s konsumentredaktion Plus jämfört förpackningsstorlek och innehåll inom tre olika produktkategorier: tvättmedel, babypuder och kosttillskott. Inom varje produktkategori har tre olika märken jämförts.  

Tre fjärdedelar luft i burken

Jämförelsen visar att många förpackningar innehåller stor andel luft.

Störst andel luft, mer än tre fjärdedelar av burken, innehöll Ica:s järn- och c-vitaminpiller. Ett resultat som upprör Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.  

– Det är överraskande. Att en förpackning innehåller så mycket som 76 procent luft, det är i min mening snudd på svindleri, säger Jan Bertoft. 

Enligt marknadsföringslagen är det inte tillåtet att använda förpackningar som genom sin storlek vilseleder konsumenten gällande produktens mängd, storlek eller form.

Företag ser över sina förpackningar

Ica betonar att det framgår på burken hur många tabletter som finns i förpackningen samt hur mycket vitamin och mineral varje tablett innehåller. 

– Produkten är framtagen för att innehålla en mängd och ha ett pris som kunderna efterfrågar samtidigt som all den lagstadgade information som krävs på förpackningen måste få plats, skriver Ola Fernvall, kommunikationschef på Ica.

– Men vi förstår om man som konsument upplever att det är mycket luft i förpackningen och vi kommer se över om vi kan förbättra produkten. 

Flera av tvättmedels- och babypudertillverkarna uppger att produkterna sjunker ihop över tid. Plus jämförelse visar dock att andelen luft i förpackningen kan skilja stort mellan olika märken.

Fler svar från företagen i granskningen hittar du här.

Vilka förpackningar känner du dig lurad av? Hjälp Plus reporter att granska förpackningsfusk!

Plusreaktionens arbete bygger på dina tips. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Så gjordes jämförelsen

Visa

Inom varje utvald produktkategori har Plus fått in tips om en produkt med anmärkningsvärt stor förpackning i relation till sitt innehåll. Den tipsade produkten har sedan köpts in tillsammans med två andra, slumpvis utvalda jämförbara produkter från andra märken. Mer om metod och uträkningar kan du läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar förpackningar

Mer i ämnet