Ellevio, som tidigare hette Fortum, Vattenfall och Eon toppar listorna. De har i genomsnitt höjt sina priser med tio procent medan resten av landets 120 elnätsföretag har höjt avgiften med fyra procent. Foto: TT

Stora skillnader i prisökningar mellan elnätsbolag

Uppdaterad
Publicerad

De tre stora eljättarna höjde förra året sina priser på elnätet mer än dubbelt så mycket som alla andra elnätsbolag i Sverige. Det visar en ny undersökning som Villaägarna har gjort.

Priset för att få hem el till sin bostad varierar stort i Sverige och skillnaderna blir allt större. Intresseorganisationen Villaägarnas genomgång av elnätskostnader i Sveriges samtliga kommuner för år 2016 visar att de tre stora elföretagen höjt priserna mest.

Ellevio (som tidigare hette Fortum) Vattenfall och Eon toppar listorna. De har i genomsnitt höjt sina priser med tio procent medan resten av landets 120 elnätsföretag har höjt avgiften med fyra procent.

– Vi tycker att det är stötande att det framför allt är de största företagen som utnyttjar de svaga kunderna på det här sättet, säger Jakob Eliasson, samhällsekonomisk chef på Villaägarna.

Har dragit ifrån på senare år

Trenden är tydlig. En vanlig villakund som använder 20.000 kilowattimme per år betalade år 2010 strax under 8.000 kronor i avgift till de tre stora jättarna.

Nu har avgiften gått upp med 3.000 kronor. Det är dubbelt så mycket som alla andra elnätsbolag tagit ut i höjningar. Det är framför allt under senare år som Ellevio, Vattenfall och Eon dragit i från.

– Vår undersökning är tydlig. De stora företagen är dyrast och har varit det under en lång period och de höjer mest, säger Jakob Eliasson.

– Vi tycker att det är väldigt svagt av den här regeringen och den förra att man inte kan leverera ett regelverk som skyddar kunderna mot en överprissättning.

”Ser det som en monopolmarknad”

Högsta priset för elnät betalar de av Ellevios kunder som bor i västra Svealand. Där höjdes avgiften under förra året med 1.140 kronor vilket gjorde att en vanlig villakund nu betalar 13.796 kronor för elnätet.

Skillnaden till det billigaste elnätet i Lidköping är nu över 9.000 kronor.

– Det finns olika sorters elnätsbolag, säger Jakob Eliasson.

– De finns de som är intresserade av att ge kunderna bästa möjliga service till lägsta pris och det finns de som mer ser det som en monopolmarknad som man ska mjölka så hårt som möjligt.

Ellevio: ”Förstår att kunder reagerar”

SVT har kontaktat Ellevio och bett om en intervju, men företaget vill inte ställa upp men svarar så här i ett mail.

”Jag förstår att kunder reagerar på att elnätspriserna höjs och att man vill veta varför. Det är vår uppgift att berätta om hur vi använder kundernas pengar och det lovar jag att vi ska bli mycket bättre på framöver”, skriver bolagets pressansvarige Jonatan Björck i ett mejl till SVT.

Han motiverar också de stora prishöjningarna med att företaget gör stora investeringar i sitt elnät.

LÄS MER: Nu kan elnätsbolagen chockhöja avgifter

LÄS MER: Elnätsjättarna ger miljardutdelningar till ägarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.