Stefan Berg åkte i över tre kilometer på huven till en civil polisbil. Men polisen som körde får behålla sitt jobb.

Polis körde Stefan på motorhuven

Uppdaterad
Publicerad

En polis som körde flera kilometer med en demonstrant hängande på motorhuven kommer att få behålla jobbet oavsett om han fälls för brott. Det beslutet har polisens personalansvarsnämnd fattat.

En augustimorgon förra året var det fler bilister än vanligt som gnuggade sig i ögonen. På Gamla Riksvägen vid Kållered utanför Göteborg körde en bil med en man liggande ovanpå motorhuven. Det var Stefan Berg som låg där och klamrade sig fast.

–Jag var rädd och höll mig i kanten mellan motorhuven och vindrutan. Jag kände att åker jag av bilen nu hamnar jag framför den och blir överkörd, berättar Stefan för SVT Nyheter.

Körde rakt genom massan

Dramat på vägen hade börjat några kilometer bort, vid Sagåsens flyktingförläggning. Där hade flera människor samlats för att protestera mot att en afghansk man skulle skickas ut ur landet. När den civila bilen från gränspolisen körde igenom folkmassan hamnar två av demonstranterna på motorhuven. En av dem ramlade av efter tio meter. Den andre, Stefan Berg, klamrade sig fast.

Färden gick enligt åklagaren i runt 50 km/h. I en av de mötande bilarna satt en poliskommissarie på väg in till jobbet. När han såg den civila polisbilen med en man på motorhuven larmade han omedelbart sina kolleger i Göteborg.

Först när en vanlig polisbil mötte upp tog färden slut – efter 3,2 kilometer.

Får behålla sin tjänst

– Det enda jag kunde tänka på när jag låg där var att hålla mig fast så mycket som möjligt – särskilt i kurvorna, säger Stefan Berg.

Polisen som körde bilen vill inte medverka i SVT men säger att han var förföljd av demonstranterna. Dessutom uppger han att han stannat flera gånger längs vägen och gett Stefan chans att hoppa av. Men åklagaren menar att det handlar om framkallande av fara för annan och om tre veckor blir det rättegång. Men oavsett hur det går där, får polisen som körde ha kvar sin tjänst. Det beslutade nyligen polisens personalansvarsnämnd:

– Det är ett mycket allvarligt brott han står åtalad för men vi anser inte att det är så allvarligt att den här polisen bör förlora sin anställning, säger Lotta Gustavson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen.

Stefan Berg är kritisk till beslutet:

– Hade situationen varit omvänd – om jag kört omkring med en polis på motorhuven i flera kilometer hade jag knappast stått här i dag, säger han. Då hade jag suttit bakom lås och bom för länge sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer