Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritik mot SHL-initiativet – hör vd:n och experten Foto: Bildbyrån/SVT

Hård kritik mot SHL:s hbtqi-initiativ – hockeyexperten: ”Helt sjukt”

Publicerad

För tredje året i rad arrangerar SHL en Pride-vecka. Men initiativet har stött på en hel del kritik, framför allt på sociala medier.

– Jag tycker att det är helt sjukt att ett sådant bra initiativ möter motstånd, säger SVT:s hockeyexpert, Jonas Andersson.

Den här veckan är det Pride-vecka i svenska hockeyligan.

Det innebär bland annat att lagen spelar i matchtröjor med inslag av regnbågens färger, domarna likaså och ligan samlar HBTQI-inriktat innehåll på sin hemsida.

– Den här veckan är en manifestation för att visa vad vi står för och där vi tar ställning, och framför allt öppnar vi upp för diskussioner, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand till SVT.

Stängda kommentarsfält

Men alla är inte positiva. Ligan och de inblandade lagen har fått kritik från supportrar på framför allt sociala medier. Vissa lag har till och med tvingats stänga kommentarsfälten kring poster om Pride Week.

– Att det blir så kanske handlar om att man inte känner igen sig i det vi kommunicerar. Det kanske skapar någon rädsla eller ifrågasättande, säger Silfverstrand.

Vad gör SHL för att motverka den här typen av reaktioner?

– Vi har bland annat dragit igång ett initiativ med svenska ishockeyförbundet som handlar om hur vi utbildar våra juniorer i våra hockeygymnasium. Där har vi lektioner som bland annat handlar om den här typen av frågor. Där går vi längre ner i åldrarna i våra utbildningar för att börja prata om detta redan då.

Experten: ”mycket förbättringspotential”

Jonas Andersson är hockeyexpert på SVT. Han tycker att det är beklagligt att initiativet från SHL möts av så många negativa reaktioner (hör honom i videon ovan). Han menar samtidigt att svensk ishockey har tagit steg i rätt riktning, även om det är långt kvar.

– Det finns mycket förbättringspotential och mycket arbete kvar att göra inom ishockeyn innan den blir helt inkluderande och därför behövs sådana här initiativ.

Hör Jenny Silfverstrand och Jonas Andersson om de negativa rösterna kring Pride Week i vidoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.