Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s meteorolog Pererik Åberg leverera en väderprognos för de kommande dagarna. Foto: Linda Ekström

Kyligt aprilväder dominerade Europa – men varmare globalt

Uppdaterad
Publicerad

Kylan låg tung över Europa förra månaden. I genomsnitt var det kontinentens kallaste aprilmånad på 18 år.

Men globalt sett var det trots allt varmare än normalt.

– Man måste alltid titta på den långsiktiga trenden och inte stirra sig blind på enskilda kortare period, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Många svenskar upplevde nog april som en kall och ganska ruggig historia, åtminstone för dem som bor i landets södra delar. Enligt SMHI låg snittemperaturen för Göta- och Svealand under medelvärdet, trots en liten värmekänning i mitten på månaden.

Men det var inte bara däromkring som det blåste kallt. Medeltemperaturen för Europa i april var den lägsta sedan 2003, visar en sammanställning gjord av EU:s klimatforskningscenter Copernicus.

Men sammanställningen visar samtidigt att den globala temperaturen hamnade på 0,2 grader över genomsnittet.

– Jorden blir varmare, så är det, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Helhetsbilden viktig

Han anser att mätningen visar på vikten av att inte försöka plocka ut och fokusera på enskilda, avgränsade områden och perioder rutan i stället se till helhetsbilden.

– Att bara ta Europa i april i år och använda det som en mätare för klimatet som helhet vore som att titta på en enda aktie och sedan uttala sig om hela börsen.

Han pekar också på att det finns en specifik och tillfälliga orsak som starkt bidragit till den lägre apriltemperaturen i Europa, nämligen en högtrycksblockering som parkerat sig i atmosfären ovanför Grönland och hindrat mild luft från att leta sig ner.

– På andra platser däremot, som delar av Nordamerika, där har den milda luften letat sig fram vilket har inneburit varmare temperaturer än normalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer