Foto: TT

Platser tomma på polisutbildningen – för få kvalificerade kandidater

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare att söka till polisutbildningen. Under våren har 43 platser på polisutbildningen stått tomma eftersom det inte var tillräckligt många kvalificerade som sökte.

– Jag tycker detta är mycket allvarligt, det sänder en stark signal om att någonting är fel och att det måste åtgärdas, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

Under våren skulle 300 platser fyllas men man lyckades endast få 257 kvalificerade kandidater. Det blev således ingen konkurrens om platserna.

”De har inte förstått allvaret”

Samtidigt som söktrycket under flera år har sjunkit lämnar allt fler poliser yrket och det råder en polisbrist. Förra året valde 832 poliser att sluta med yrket – medan endast 646 aspiranter började jobba som poliser.

– Det är uppenbart att polismyndigheten inte har förstått allvaret i yrkets minskade attraktionskraft, berättar Lena Nitz.

Max Lutteman, polismästare och chef för kompetensförsörjning vid polismyndigheten, tycker inte att yrket blivit mindre attraktivt men han menar att de tomma platserna är alarmerande.

– Vi ser allvarligt på det och gör ständiga justeringar i urvalsprocessen men vi behöver inte sänka kraven, säger han

800 platser – nästa vår

Trots det minskande intresset för polisutbildningen så har Polismyndigheten beslutat att öka antalet sökplatser till 800 nästa vår.

– Det kommer bli svårt att fylla de platserna om man inte vidtar åtgärder. Att få för sig att sänka kraven är enligt mig helt otänkbart, säger Lena Nitz.

För att få fler kvalificerade sökande till polisutbildningen har man valt att ta bort spärrtiden helt. Tidigare har det varit så att om man inte klarar ett delprov så blir man spärrad en viss tid från att söka.

Polisutbildningen blir högskoleutbildning

En annan sak som Max Lutteman tror kommer göra att fler personer söker sig till utbildningen är att den planeras att göras om till en högskoleutbildning istället för en uppdragsutbildning som den är i dag. Går allt som planerat startar en högskoleutbildning höstterminen 2018.

– Personligen tycker jag att yrket har hög status men att det blir en högskoleutbildning kan göra att det upplevs som ett mer statusfyllt arbete, säger Max Lutteman för SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.