Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Poliser ihjälskjutna under demonstration


Fem poliser har skjutits till döds av krypskyttar under en demonstration i Dallas, USA. Demonstranterna protesterade mot polisens dödsskjutningar av svarta män runtom i landet. Tre personer har gripits och en har dött efter skottlossning med polisen.

SVT rapporterade · Poliser ihjälskjutna under demonstration

09.11
God morgon och välkomna till denna liverapportering om dödsskjutningarna under en demonstration mot polisvåld.
09.13
Detta är vad som har hänt:
– Krypskyttar öppnade eld mot poliser som bevakade en demonstration mot polisvåld i Dallas i den amerikanska delstaten Texas.
– Fem poliser har dött. Omkring lika många ska vara skadade.
– Polisen förhandlar nu med en av de misstänkta krypskyttarna inne på ett parkeringshus.
– Tre personer har gripits.
09.17
Förhandlingar med den gärningsmannen som finns inne på ett parkeringshus har pågått i omkring en timme. Mannen säger att ”slutet är nära” och att han tänker skada fler poliser. Enligt mannen finns bomber över hela Dallas.
09.18
Vad vet man om eventuella bomber än så länge?
En av gärningsmännen har sagt att bomber är utplacerade i hela Dallas. Polisen har hittat ett misstänkt paket som de undersöker.
09.21


09.27
En eftersökt man har gått till polisen själv. Mannen ska ha setts på övervakningsfilmer från demonstrationen med ett vapen på sig.
09.28

Fallen som får USA att rasa

svt.seDödsskjutningarna i Baton Rouge och i Minnesota är de senaste exempelen på våld riktat mot svarta amerikaner som skapat stora protester i USA de senaste åren.
Här är en artikel med bakgrund till demonstrationerna.
09.29
Hur är tillståndet hos övriga poliser som blev skadade?
Har sett obekräftade uppgifter att den siste tagit livet av sig, något som går att bekräfta?
De är skadade, det är allt vi vet. Jag har inte sett uppgifter om att någon ska ha tagit livet av sig.
09.30
Jag måste bara säga en sak: Ni gör världens bästa nyhetssändningar vill jag utlova.
Tusen tack å liveredaktionens vägnar!
10.28
Två av de fyra misstänkta tros ha agerat som krypskyttar. Vad de övriga två misstänks för vet vi ännu inte. De gripna är en kvinna och två män. Den fjärde gärningsmannen ska alltså ha tagit livet av sig.
10.30
Ett vittne som har talat med CNN såg en av krypskyttarna i kamouflagekläder.
– Det såg planerat ut. Han visste var han skulle stå, han hade ammunitionen redo, säger vittnet.
10.32

Ögonvittnet: ”Det såg ut som en avrättning”

svt.seIsmael Dejesus filmade dödsskjutningen i Dallas från balkongen på hotellet där han bodde. Han beskriver det han såg som en ren avrättning. ”Han sköt utan någon rädsla. Han brydde sig inte”.
10.36
Dallaspolisen letar fortfarande efter bomber i staden. Den gärningsmannen som nu tros ha skjutit sig själv sa att det fanns bomber utplacerade i hela Dallas.
10.40
Den tidigare FBI-agenten Steve Moore tror att attacken planerades långt i förväg och att man bara väntade på rätt tillfälle. Enligt honom krävdes det för mycket logistik för att det ska ha varit ett spontant beslut.
12.39
Polisen i Dallas har inte hittat några explosiva föremål i centrala delarna av staden, uppger en talesperson enligt Reuters.
12.42

Här är en uppdaterad text:

Poliser ihjälskjutna under demonstration i Dallas

svt.seFem poliser har skjutits till döds av krypskyttar under en demonstration i Dallas, USA. Demonstranterna protesterade mot polisens dödsskjutningar av svarta män runtom i landet.
15.28
Innan demonstrationen igår publicerade Dallaspolisen bilder på sin twitter som visar polismän posera tillsammans med demonstranter 

15.32
En av polisens filmer från demonstrationen innan skotten

15.36
Borgmästaren Mike Rawlings har bjudit in Dallas invånare att samlas på Thanksgiving Square klockan 12 för att tillsammans be för offren och deras familjer. 
15.49
Varför föranledde inte den stora explosionen som hände i helgen i Bagdad, där mer än 250 människor miste livet, till liverapportering på SVT? Här dödas 5 amerikanska poliser och ni drar med en hel dags liverapportering.
Hej Ali, det stämmer inte att vi inte sände. Du kan se livesändningen vi gjorde här i två dagar till: http://www.svtplay.se/video/9416594/svt-nyheter-extrasandningar/bombdad-i-iraks-huvudstad
17.39
Även Bernie Sanders har Twittrat om dödsskjutningarna: "Attacken på poliserna i Dallas igår kväll är skrämmande och avskyvärd. Vi måste som nation stå emot våld av alla slag".

17.47
Härmed pausar vi vår liverapportering om dödsskjutningarna i Dallas. Följ händelseutvecklingen på vår nyhetssajt.