Värktabletter på apoteket Kronan (arkivbild). Foto: Jessica Gow /TT

Apoteken i Östhammar och Alunda stängda

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag måndag håller apoteken i Östhammar och Alunda stängt eftersom personal där har misstänkt coronavirus.

Tillsvidare hänvisas kunder till apoteken i Öregrund och Hallstavik – samt till e-handeln.

– Vi har två medarbetare som eventuellt har corona. Men de är inte testade, så det är inte konstaterat. De är hemma och sjuka. Vi har tillfälligt stängt apoteken men räknar med att öppna dem senare i veckan. Vi kan behöva gå och göra någon typ av sanering och så måste vi säkra att de andra medarbetarna inte har symptom eller så, Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek i Sverige.

Hur ska ni gå tillväga eftersom de flesta inte testas längre?

Coronaviruset i Uppsala

– Medarbetare som uppvisar symptom ska omedelbart lämna arbetsplatsen.

Var kan medarbetarna ha smittats?

– Den ena har en anhörig som varit utomlands i riskområde och den andra är okänt. De har inte varit på samma apotek så de bör inte ha smittat varandra.

Hur ska kunderna göra nu?

– Man får söka sig till närmsta apotek eller e-handeln. När vi öppnar ska medarbetarna inte ha några symptom utan vara friska. Sedan är det så att äldre och i riskgrupp tänka sig för och använda e-handel eller fullmakt och be andra utföra apoteksärenden.

Sanering innebär att man spritar de ytor man vet att personer varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet