Blekinge tekniska högskola. Arkivbild. Foto: TT

1.000 högskoleplatser har försvunnit i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gick till val på att bygga ut högskolan med fler högskole- och universitetsplatser. Men på Blekinge tekniska högskola, BTH, har 1.000 platser försvunnit.

På Blekinge tekniska högskola BTH, har man känt av att platser på högskolan försvinner. Samtidigt som regeringen talat om att bygga ut högskolan i Sverige har 1.000 platser försvunnit på BTH.

– Vi har genomgått ett stålbad och dragit ner och dragit ner, säger rektorn Anders Hederstierna till SVT Nyheter.

Platser försvinner trots satsning

Regeringen talar ofta om satsningen på högskolan och säger att man skapar 20.000 nya platser. Och på många håll har man gjort stora satsningar, inte minst inom vård- och lärarutbildningar. Men samtidigt som man satsar försvinner många tillfälliga platser. Blekinge tekniska högskola BTH är en av de högskolor som drabbats mycket hårt.

– Vi har tvingats skära hårt inom humaniora och samhällsvetenskap, totalt har 1.000 helårsplatser försvunnit sedan 2011, säger Anders Hederstierna.

– Företagsekonomi var förut ett stort ämne på BTH, det har helt försvunnit. Många fristående kurser har lagts ner, även inom teknik.

Tillfälliga bidrag dragits in

Blekinge tekniska högskola fick precis som många andra lärosäten olika tillfälliga pengar under förra regeringen. Det fanns satsningar som gjordes i samband med neddragningar i fordonsindustrin. Runt hela landet gavs tillfälliga bidrag efter finanskrisen, delvis av arbetsmarknadsskäl. Men dessa pengar var tillfälliga.

När regeringen nu satsar igen, går pengarna ibland åt ett annat håll, ofta handlar det om riktade pengar till vård- och lärarutbildningar. De har inte kommit alla högskolor till del. Runt om i landet finns också en förskjutning från enstaka kurser och sådant som mer handlar om ”bildning”.

Regeringen säger att man satsar på ”livslångt lärande”, men utvecklingen går mot färre fristående kurser, och större del av kurserna som del av program med tydligare yrkesinriktning.

– Man drar ner mer på den typ av fristående kurser som oftare efterfrågas senare i livet, för att förkovra sig eller vidareutbilda sig, menar Marie Kahlroth på Universitets- och högskoleämbetet, UKÄ.

Har inte tilldelats några nya pengar

Idén att ”fler måste gå på högskola” som regeringen och högskoleministern ofta talar om, är något rektorn på BTH håller med om. Men hittills syns den inte i hans budgetanslag. Under senaste mandatperioden har 400 platser försvunnit utan att man fått några nya pengar.

– Vi har en förhoppning inför nästa år. Regeringen har aviserat ytterligare satsningar från 2018, bland annat inom teknik, vi möter departementet på torsdag, kanske kommer något nytt då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.