Själva brottet ska ha skett under hösten 2021 när Ica skulle köpas ut från Stockholmsbörsen av Ica-handlarnas förbund och AMF. Förra våren greps 13 personer i en razzia och därefter har fler misstänkta kopplats till insideraffären.
Nu åtalas 18 personer med koppling till Ica för insiderbrott vid Stockholms tingsrätt. Enligt åklagaren är det en man i Blekinge som haft uppgifter om affären – och som sen spridit dem vidare. Mannen har haft uppdrag för Ica centralt.
Hör åklagaren om hur härvan avslöjades i klippet ovan
”Säkrad bevisning”
Enligt lag är det både olagligt att sprida och agera på den typen av information.
– Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter. Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten.
Åklagaren yrkar på att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i mellan tre till fem år för de tilltalade. Dessutom att drygt 20 miljoner ska förverkas som utbyte av brott.
Utredningen är en av de största i sitt slag i Sverige. De åtalade är från södra Sverige, varav flera från Blekinge och Småland. Tolv av de misstänkta åtalas för grovt brott, övriga sex för brott av normalgraden.
Samtliga misstänkta nekar till brott.
Interna åtgärder
För handlarna kan den juridiska processen innebära interna åtgärder från Ica-handlarnas förbund.
– Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. Icas ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder. Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i Ica-handlarnas Förbund påverkas naturligtvis även vi, och ICAs varumärke, av denna situation, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund i en kommentar.
Sammanfattning av Ica-härvan: