Oliva Jerneholt har vetat hela livet att det är floristyrket hon vill satsa på. Foto: Michelle Hallberg

19-åriga Olivia kan bli bäst i världen på sitt yrke

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga floristen Olivia Jerneholt kan bli bäst i världen på sitt yrke. Om en månad åker hon till Abu Dhabi för att tävla i yrkes-VM.

Olivia Jerneholt tog studenten från floristprogrammet i Kristianstad förra året och har sedan dess timvikarierat i en blomsterhandel i Sölvesborg. Hon kan redan nu titulera sig som Sveriges bästa ungdom inom floristyrket och har därför blivit uttagen för att representera Sverige i världsmästerskapen.

– Det känns lite skumt och fortfarande inte riktigt verkligt. Men det kommer väl snart. Det är ju bara en månad kvar, så man märker hur nervositeten börjar smyga sig på, säger Olivia Jerneholt.

TV: Se hela inslaget här

Yrkes-VM, Worldskills, är en tävling där flera olika yrken deltar från världens alla hörn. I floristklassen kommer Olivia att tävla mot 19 andra florister i flera olika kategorier. Bland annat kan det handla om att tekniskt bygga den bästa brudbuketten, göra rätt snittytor på blommorna eller lyckas med den bästa färgutbyggnaden i en handbunden bukett.

– Det kan slumpas ut och bli i princip vad som helst. Det kan bli kransar, hängande objekt och hur mycket olika saker som helst. Det är stor skillnad mellan att binda en bukett i butik och att göra det på en tävling. Det är väldigt mycket teknik och finlir, säger Olivia Jerneholt.

19-åringen har vetat i princip hela livet att det är floristyrket hon velat satsa på.

– Det har nog alltid funnits, från det att jag var jätteliten och var ute och plockade vitsippor till föräldrarna. Buketterna var rätt så söta även då. Jag har en bild från mitt studentplakat där jag håller i en liten rund vitsippebukett.

Målet är pallplats

Om en knapp månad drar hon iväg till Förenade Arabemiraten tillsammans med pojkvännen som också tävlar, men då för sitt yrke som industritekniker. Under fyra dagar kommer tävlingarna att pågå och allt sker under tidspress.

– Mitt mål är att ta en pallplats. Det är det jag satsar på. Det måste man göra, annars kommer det inte gå, säger Olivia Jerneholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.