Kalle Rosensköld är sportfiskare och kommer ofta ut till Blekinges skärdgård. På bilden tillsammans med vännen Kent. Foto: Privat

19 dubbelryssjor beslagtagna i Karlskrona skärgård

Publicerad

Sportfiskaren Kalle Rosensköld från Staffanstorp var ute och gäddfiskade i Karlskrona skärgård när han såg två omärkta ålryssjor. Han ringde då Kustbevakningen som snabbt kom ut med Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och plockade in totalt 19 olovliga ryssjor.

Kalle Rosensköld från Staffanstorp i Skåne är sportfiskare och ofta uppe i Blekinges skärgård. Under torsdagen var han ute och gäddfiskade med en kompis vid skäret Kråkan när han såg något litet sticka upp ur vattnet. Vattnet var tillräckligt klart för att de skulle kunna se flera meter ner och de såg då två ålryssjor utan namn, nummer eller någon annan märkning.

– Bojarna de satt fast i var inte större än min mobil, mer som en nyckelring, säger Kalle Rosensköld.

De bestämde sig snabbt för att ringa Kustbevakningen och anmäla upptäckten. Tack vare en app kunde de dessutom ge exakta koordinater till ryssjorna.

Sedan följde en tråkig fisketur med dålig vinst.

– När vi gick i land var vi trötta och slitna. Men så såg jag att vi hade fått mejl från Kustbevakningen där de tackade för tipset och vi blev jätteglada, säger Kalle Rosensköld.

”Hade varit väldigt roligt att se”

Sammanlagt kunde Kustbevakningen tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten beslagta 19 dubbelryssjor på positionen och lika många ålar släpptes ut.

När Kustbevakningen, bara några timmar efter tipset, kom ut för att plocka upp ryssjorna hade Kalle och hans vän flyttat en bit därifrån så de missade insatsen.

– Det var synd, vi såg ju bara två ryssjor men sen var det 19. Det låter ju helt sjukt, det hade varit roligt att se, säger Kalle Rosensköld.

Nu uppmanar han andra som är ute på sjön och ser något misstänkt att anmäla.

– Jag tycker att vi sportfiskare som är på platser dit inte alla åker har ett ansvar att rapportera sånt här, säger Kalle Rosensköld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer