Foto: Privat

Elliot försvann – räddades ur avloppsbrunn

Uppdaterad
Publicerad

Det handlade om en minut – sedan var lille Elliot spårlöst försvunnen. En stund senare hittade pappa Patric Söderström sonen två meter ner i en djup avloppsbrunn och lyckades rädda pojken.

– Vi höll på att förlora vår älskade Elliot, säger Patric Söderström som fortfarande är skakad över söndagens skräckupplevelse.

I dag är Elliot, 21 månader, pigg och glad och han leker som om ingenting har hänt. När SVT Nyheter Blekinge ringer upp sitter Elliot med pappa och mamma och tittar på Pippi Långstrump som han älskar.

– Det enda som märks på Elliot är ett mindre blåmärke på bröstet. Själv är jag mörbultad med blåmärken och skrubbsår över armar och ben.

Blev en mardröm

Det var i söndags som den vackra sommareftermiddagen på en minut förvandlades till en mardröm.

Patric Söderström, hans sambo och parets son Elliot som bor i Ronneby var på ett stort släktkalas på landet. På eftermiddagen spelade en del av barnen fotboll.

– Jag hade full koll på Elliot hela tiden.

Men under en minut fokuserade han på barnens fotboll.

– Plötsligt hör jag Elliot ropa ”pappa”. Det var ett diffust ljud och jag inte riktigt kunde lokalisera varifrån det kom.

Letade i panik

Panikslagen började Patric Söderström att springa och leta. Men ingenstans hittade han Elliot, däremot hörde han pojken ropa ”pappa, pappa” – och ropen kom med allt längre mellanrum.

– Efter några sekunder, som kändes som en evighet, såg jag ett grönt plastlock inne på grannfastigheten. Det låg upp och ner.

– Jag lyfte på locket och då såg jag Elliots vädjande blick samtidig som han ropade på mig igen.

Kastade sig ner i brunnen

Elliot hade på något vis lyckats klamra sig fast och hade huvudet ovanför vattenytan två meter ner i avloppsbrunnen.

Pappan kastade sig ner i brunnen som var full med avföring och urin.

– Brunnen var kanske 60 centimeter i diameter så det var trångt. Jag vet inte exakt hur jag landade nere i brunnen. Jag ryckte tag i Elliot och lyfte upp honom mot brunnens öppning. Min kusins två armar sträckte sig ner och tog emot honom.

– Den här gången hade jag verkligen nytta av min längd, säger Patric som är 2,11 meter lång.

– Och tack och lov är mina släktingar också långa.

Själv fick han hjälp av släktingar som drog upp honom ur brunnen.

Ambulans till sjukhus

Patric, Elliot och Elliots mamma fördes sedan i ambulans till sjukhuset och fick stanna över natten för observation.

– Det är otroligt hur snabbt allting kan ändras, konstaterar Patric.

LÄS MER: Räddningschef hyllar snabbt ingripande

– Vi hade stenkoll på honom 99 procent av tiden. Jag brast i min uppsyn under en dryg minut. Då förbyttes söndagens glädje mot den värsta ångest jag har känt i hela mitt liv.

Högre makter

I dag säger Patric Söderström att han nästan börjat tro på högre makter.

– Och jag är så imponerad av vår lilla stålman som på något sätt lyckades hålla sig fast och hålla huvudet ovanför vattnet nere i den kolsvarta brunnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.