Linus Nilsson har byggt den sju våningar höga kojan. Foto: SVT

22 meter hög koja får vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

LN Tower, som den sju våningar höga kojan kallas, får vara kvar. Politikerna i Sölvesborg har beslutat om permanent bygglov för kojan.

Det är Linus Nilsson som under flera år har byggt den 22 meter höga träbyggnaden bakom föräldrarnas hus i Sölvesborg.

– Det ligger mycket jobb bakom den, så jag är jätteglad att den nu blir kvar. Det hade inte varit roligt att riva den. Det här känns som en tidig julklapp, säger Linus Nilsson.

För åtta år sedan fick kojan ett tillfälligt byggnadslov på fem år, men nu har byggnadsnämnden i Sölvesborg alltså beslutat om permanent bygglov, det skriver Sydöstran.

– Roligt att vi har kunnat ge detta mycket speciella byggnadsverk permanent byggnadsov, säger byggnadsnämndens ordförande Hillevi Colliander (S), till tidningen.

Den 22 meter höga kojan blev när den byggdes en turistattraktion i Sölvesborg och det händer fortfarande att besökare kommer förbi för att inspektera det imponerande kojbygget på plats.

– När den var klar var det ett enormt intresse och även om det inte är lika intensivt nu så händer det titt som tätt att det kommer nyfikna besökare.

Kojan är kvar i befintligt skick och har inte förändrats eller byggts om under åren.

– Jag har bara gjort ett mindre, löpande underhåll.

Hur använder du den?

– På vintern blir det inte så ofta. Men när våren kommer och trädkronorna får löv tycker jag om att gå upp i den, säger Linus Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.