23-åringens försvarsadvokat Eric Widner. Foto: Lucas Sjögren/SVT

23-åringens advokat om morddomen: ”Överväger att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Förhandstipset från experterna var livstids fängelse för 23-åringen som styckade den mördade 57-åringens kropp i Karlskrona. Tingsrätten stannade vid 18 år. Ändå funderar nu mannen på att överklaga domen – besviken över att han dömdes för mord.

Det säger 23-åringens försvarsadvokat Eric Widner som under onsdagen diskuterade tingsrättsdomen med sin klient på häktet.

– Han är både nöjd och mindre nöjd. Besviken över att han dömts för mord, men nöjd över att tingsrätten insett vilken betydelse för utredningen de uppgifter han lämnat har haft, säger Eric Widner.

Trots att många rättsexperten inför domen var övertygade om att också 23-åringen skulle dömas till livstid beslutade tingsrätten om ett tidsbestämt straff – 18 år.

Det innebär att 23-åringen kan komma ut om elva-tolv år förutsatt att domen står fast.

Ändå överväger försvaret alltså att låta hovrätten pröva frågan.

Dömdes till livstids fängelse

Den medåtalade 22-åringen dömdes till livstids fängelse för att ha slagit ihjäl 57-åringen, som var en anhörig till honom, med en större skiftnyckel.

Under gårdagen meddelade hans advokat Karl Hamstedt att 22-åringen beslutat att överklaga domen, då han ansåg att rätten inte tagit hänsyn till den psykiska störning hos honom som han menar är en förklaring till brottet.

– Vi vill åtminstone få påföljdsfrågan prövad eftersom jag argumenterat för ett tidsbestämt straff. Jag tycker exempelvis inte att planeringen varit alls så långtgående och detaljerad som åklagaren har velat göra gällande, sa Karl Hamstedt till SVT.

Åklagare Anna Johansson sa under tisdagen att hon var nöjd med domen, men att hon inte bestämt sig för om hon ska överklaga eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.