Per Johansson är digitaliseringsdirektör på Region Blekinge. Foto: TT/SVT

Flera hundra miljoner kronor för nytt journalsystem i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge satsar upp emot 300 miljoner kronor på ett nytt journalsystem för sjukvården.

Regionen har avsatt 70 miljoner kronor för införandet av det nya journalsystemet de första åren, och utöver det kommer en årskostnad under tio år på 21,8 miljoner kronor. Slutnotan kan alltså landa på 288 miljoner kronor.

Precis som 17 andra regioner i Sverige har man gjort en offentlig upphandling av ett nytt journalsystem från en svensk leverantör.

”Nationell patientöversikt”

I Skåne och därefter Västra Götaland kommer däremot journalsystemen från ett annat håll, från en amerikansk leverantör. Stockholm och Gotland håller tillsammans på med en en upphandling om nytt system.

Både Skåne och Västra Götaland har upphandlat ett annat journalsystem. Kommer Blekinges att kunna samarbeta med det?

– Det kommer det absolut att göra och här finns funktioner som finns nationellt – som heter Nationell patientöversikt  -  och alla vårdsystem i Sverige lämnar information dit. Så var du än går i vården i landet kommer man att kunna se den informationen, säger Per Johansson, digitaliseringsdirektör på Region Blekinge.

Ny app lanseras

I samband med det nya journalsystemet lanseras kommer även region Blekinge att lansera en ny app för samtliga medborgare i regionen.

– Medborgarna och patienterna kommer hemifrån att kunna följa sina provsvar, remisser och så vidare via en app som heter ”Min hälsa” som alla kommer att få, säger Per Johansson.

Hör Per Johansson berätta om det nya systemet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.