Foto: TT

40 000 liter popcorn släpps ut i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

För att efterlikna olja kommer 40 000 liter popcorn att släppas ut i Östersjön. Detta sker under en av världens största miljöräddningsövningar som inleds nästa vecka.

Balex Delta. Så heter en av världens största miljöräddningsövningar som äger rum utanför Karlskrona nästa vecka.

550 personer ingår i arrangemanget och det är 20 fartyg, flygplan och helikoptrar som deltar i övningen.

Och det kommer att ske något lite annorlunda. Under övningen kommer det nämligen att släppas ut popcorn i vattnet – närmare bestämt 40 000 liter. Tanken är att det här ska efterlikna olja, då övningen handlar om just bekämpning av oljespill och utsläpp av giftiga kemikalier.

– De har ungefär samma egenskaper som olja så det är ett bra material för att öva, säger Therese Larsson, analytiker på Kustbevakningen och projektledare för Balex Delta.

Under övningen kommer det att iscensättas en olycka där ett containerfartyg går på grund, vilket leder till ett oljeläckage – i det här fallet ett popcornläckage. I övningen simuleras också att fartyget tappar containrar som innehåller kemikalier.

Balex Delta i siffror

  • 550 deltagare (270 besättningsmedlemmar, 140 observatörer och besökare, 70 deltagare i landövningen, 30 i stabsövningen i Göteborg, 40 i genomförandegruppen)
  • 32 länder
  • 8 internationella organisationer
  • 20 fartyg, flygplan och helikoptrar
  • 9 kilometer länsor (som begränsar och styr oljeutsläpp på havsytan)
  • 40 000 liter popcorn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.