Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Assarsson är en av initiativtagarna till den nya lanthandeln i Kyrkhult. Foto: SVT

400 personer ingvigde ny lanthandel i Kyrkhult: ”Behöver en mötesplats”

Publicerad

Den 5 maj invigdes den nya lanthandeln i Kyrkhult. Efter flera år utan livsmedelsbutik i byn tror nu initiativtagarna att det medlemsägda konceptet är ett framgångsrecept.

Runt 400 personer närvarade på invigningen av den nya lanthandeln i Kyrkhult. Håkan Assarsson, ordförande i den medlemsägda organisationen som driver butiken, tror att lanthandeln har flera viktiga funktioner att fylla.

– Man vill kunna gå och handla lite snabbt. Det här att man inte träffas är jobbigt i en by. Man behöver en mötesplats, så det har varit viktigt för oss, säger han.

Medlemsägd

Trots att många butiker på landsbygden lagt ner de senaste åren tror vice ordförande Sara Rudolfsson att verksamheten kommer gå bra.

– Vi har bättre förutsättningar än tidigare eftersom vi har ett medlemsägd koncept. Alla kan vara med och påverka och när man äger något själv så är man mer rädd om det, säger hon.

Stort ideellt engagemang

De ideella insatserna för att möjliggöra projektet har varit stora och avgörande.

– Hade det inte varit för det ideella hade vi aldrig lyckats. Man måste ställa upp gemensamt och det har vi verkligen gjort, säger Håkan Assarsson.

Hör Håkan Assarsson och Sara Rudolfsson berätta mer om satsningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.