Kalmar slott fotograferat uppifrån. Foto: Polisens förundersökning

Klättrade på master och kyrkor – nu åtalas Karlskronabon

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man från Karlskrona åtalas för att ha klättrat på master och kyrkor på flera platser i Blekinge och i Småland. Mannen ska själv ha filmat händelserna.

Den 41-årige mannen har enligt åtalet vid 14 tillfällen mellan 2015 och 2016 olovligen trängt sig in på flera platser i Blekinge och i Småland och klättrat på master och kyrkor.

– Den här personen har trängt sig in på de här platserna och klättrat på objekten. Han har själv tagit filmer och lagt ut på sociala medier, säger Joel Holmgren, kammaråklagare vid Blekinge tingsrätt.

Koholmen fotograferad uppifrån. Foto: Polisens förundersökning.

Mannen har bland annat klättrat på Borgholms slottsruin och Karlskrona-Aspö Pastorat och på master som tillhör Teracom AB, Karlskrona kommun och Teliasonera Sverige Aktiebolag, Växjö Radiosystem Aktiebolag och Statens Fastighetsverk.

Filmerna som mannen gjort kommer att användas som bevis i rätten och åklagaren yrkar på att brottet är grovt olaga intrång.

Reningsverket Wämö. Foto: Polisens förundersökning

41-åringen erkänner att han har klättrat på platserna men menar att det inte utgör något brott. I förhör beskriver han i stället gärningarna som en utstuderad del av ett ”konstprojekt”.

”Konsten är till för att utmana och provocera”, har han uppgett för polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.