Shiloh Industries, som tillverkar metalldelar till fordonsindustrin, varslade nyligen 25 tjänster i Olofström. Foto: SVT

45 personer varslas i Olofström: ”Inte helt oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Två olika underleverantörer till fordonsindustrin i Olofström gick under gårdagen ut och varslade totalt 45 tjänster. Det handlar om Shiloh Industries och EBP.
– Vi ser vikande volymer för perioderna framöver, så vi anpassar organisationen och verksamheten utefter dem, säger Joakim Lennartsson, platschef på Shiloh.

Shiloh industries tillverkar metallprodukter till fordonsindustrin, och har Volvo Cars, Volvo Lastvagnar och Scania som största kunder. I Olofström jobbar i dag runt 260 personer på företaget, och i och med gårdagens varsel på 25 personer räknar de nu med vissa uppsägningar.

– Om prognoserna faller ut som de ser ut att göra blir det svårt att undvika uppsägningar, säger Joakim Lennartsson, platschef.

Hur har personalen tagit emot beskedet?

– Givetvis så tycker alla här att det är tråkigt. Samtidigt är det nog inte helt oväntat. Vi har haft ett antal bra år vad gäller volymtillväxt, och alla har sett att det mattats av de senaste åren runt omkring oss.

Det andra företaget som lagt ett varsel, om 20 personer, är karosstillverkaren EBP (European Body Panels), som också är en underleverantör till bland annat Volvo. EBP har i dag runt 200 anställda.

Kommunrepresentanter inte oroliga

Men de båda varslen är inget som kommunen eller politiker i nuläget ser som en negativ trend i Olofström.

– Det är alltid oroande när det varslas. Samtidigt är det inte så att alla varsel verkställs, utan att företag tar höjd för hur man tolkar framtiden. Alla säger att en lågkonjunktur är på väg, men jag är ännu inte jätteorolig för det. Och vi har legat högt i produktion och ordrar som jag har förstått det, säger Rolf Jönsson (C), oppositionsledare i kommunen.

– Jag tycker inte att man ska blåsa upp det här till något större. Vi har en allmän konjunkturnedgång, och här i Olofström har svängningarna ofta märkts tidigare eftersom vi tillverkar så mycket kapitalvaror. Men från 2010 fram tills i dag har det tillkommit nästan 1500 jobb i kommunen, säger Kjell Persson, näringslivschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer