Foto: SVT

46-årig man döms till fängelse för mordförsök på sin fru

Uppdaterad
Publicerad

En 46-årig man döms till 16 års fängelse för mordförsök på sin hustru. Enligt tingsrätten var det bara tillfälligheter som gjorde att hon överlevde mannens slag med en kofot.

Det var i slutet av januari som polis larmades till en adress i Karlshamn. Inne i huset fann de en svårt skadad kvinna som hade blivit slagen med en kofot i huvudet. Hennes man greps på plats, misstänkt för mordförsök.

På måndagen kom domen; mannen döms till 16 års fängelse för försök till mord. Han ska även betala över 200 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen varken nekar eller erkänner

Tingsrätten menar att mannen har utsatt kvinnan för besinningslöst våld med direkt uppsåt att döda henne. Detta då han slog sin fru med en kofot i huvudet flera gånger, medan hon låg och sov. Det var bara tillfälligheter som gjorde att kvinnan överlevde, menar Blekinge tingsrätt.

Mannen varken erkänner eller nekar till brott. Enligt förhör har han minnesförlust från den aktuella morgonen.

Kvinnan är kvar på sjukhus med allvarliga skador.

Advokaten är överraskad

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till 14 års fängelse, men tingsrätten dömde till 16 år, något som överraskar mannens advokat.

– Det överraskar att tingsrätten dömer hårdare än vad åklagaren yrkar på, men det står tingsrätten fritt att göra det, säger advokat Christer Holmqvist som ännu inte har pratat med sin klient när SVT Nyheter Blekinge når honom på måndagseftermiddagen.

SVT har sökt åklagare Anna Johansson utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.