Foto: TT

500 kronor extra per månad gjorde dem friskare

Uppdaterad
Publicerad

Bättre ekonomi kan ha större effekt mot psykisk ohälsa än mediciner, visar en färsk undersökning hos Blekinge kompetenscentrum.

Hundra Karlskronabor med psykiska sjukdomar, och som ekonomiskt lever på marginalen, fick under nio månader 500 kronor extra per månad utan krav på motprestation eller redovisning. När deras livskvalitet mättes under och efter studien fann man att gruppen gjorde betydliga förbättringar i fråga om ångest och depressionssymtom, rapporterar P4 Blekinge.

Överraskande var också att försökspersonernas behov av sluten psykiatrisk vård minskade kraftigt under studiens gång, enligt undersökningens vetenskapliga ledare Alain Topor.

– Jag tror att för vissa människor kan pengar vara en väsentlig del i att de får en bättre psykisk hälsa. Det visar sig att en del av det som vi inom psykiatrin tror är psykiska problem kanske är sociala problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.