50 000 vill rädda Östersjötorsken

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 000 svenskar har skrivit under ett upprop för att rädda torsken i Östersjön – genom att förbjuda bottentrålning.

På bara ett par månader har över 50 000 svenskar skrivit på namnlistorna och på stiftelsen BalticSea2020 som ligger bakom uppropet är man överraskade, skriver Kvällsposten som var först med att rapporera om nyheten.

– Det var egentligen inte vår avsikt. Men det är kul, säger Conrad Stralka, som är verksamhetschef på stiftelsen BalticSea2020, till Kvällsposten.

Stiftelsen menar att en orsak till att torsken försvinner från Östersjön är bottentrålningen som även tar upp småtorsk och då minskar fiskebeståndet som ska växa till sig.

Namnlistor lämnas in

Nu ska namnlistorna lämnas in till Sveriges landsbygdsminister, som även har hand om fiskefrågor.

– Om Sverige bestämmer sig för ett förbud kan vi förhoppningsvis övertyga även Danmark, Polen, Tyskland och övriga Östersjöländer, säger Conrad Stralka till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.