Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsmakten har tidigare sagt nej till planerna på vindkraftsparken. Efter flera åtgärder görs nu ett nytt försök. Foto: SVT

70 vindkraftsverk utanför Hanö – här är Blekinge Offshores nya plan

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Blekinge Offshore lämnar under måndagen in en ny ansökan om att få bygga en havsbaserad vindkraftspark utanför Hanö.

Den här gången handlar det om 70 vindkraftverk, 330 meter höga för 40 miljarder kronor.

Detta presenterades under en presskonferens vid Nogersunds hamn under måndagsförmiddagen.

Den här gången är vindkraftsparken mindre till ytan och innehåller betydligt färre vindkraftverk än vad företaget planerade för 2016. Då handlade det om upp mot 700 verk, något som regeringen sa nej till och hänvisade till Försvarsmaktens intressen.

Försvarsmakten har tidigare sagt nej till planerna på vindkraftsparken eftersom de skulle störa övningar både på havet och på land.

Möjlig byggstart 2027

Blekinge Offshores nya plan, om den får grönt ljus, ska årligen kunna producera 4,3 terawattimmar per år och kan börja byggas 2027.

Ansökan har skickats till mark- och miljödomstolen samt regeringen.

– Det krävs att vi får en dialog med Försvarsmakten och det är de skyldiga oss. I den dialogen kan vi göra ännu fler anpassningar än vad vi redan har visat att vi kan, säger VD:n Anders Nilsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.