Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Passageraren Mareike Gaiser var en av de som evakuerades från färjan, och nu är hennes bil kvar på båten. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

71 personer evakueras från färja utanför Hörvik

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget Marco Polo med 71 personer ombord har gått på grund utanför Hörvik i Sölvesborgs kommun.

Fartyget läcker diesel och olja, vilket lett till en stark lukt i Pukaviksbukten.

Larmet kom in vid 06.25 om att färjan kommit in på grunt vatten under färden mellan Trelleborg och Karlshamn. Enligt uppgifter till BLT kom färjan av någon anledning ifrån sin vanliga rutt.

Av de 71 personerna ombord är 30 besättning.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Passagerare evakueras

Bogserbåtar kallades till platsen, och strax efter klockan nio meddelade Sjöfartsverket att passagerarna samt de ur personalen som inte behövs ombord evakueras till hamnen i Karlshamn.

– Det sker inte för att det finns risk att fartyget sjunker, utan för att fartyget behöver ligga kvar för att undersöka eventuella skador, säger Fredrik Strömbäck på Sjöfartsverkets sjöräddningscentral JRCC.

Trailer kvar på fartyget

Lastbilschauffören Saugirdas Pusnovas är en av de som evakuerats. Han säger att det gick lugnt till, men att det kan bli problem framåt.

– Min trailer är kvar på fartyget, och jag vet inte när jag kan få den. Det drabbar företaget jag jobbar för, säger han.

Han kommer under söndagskvällen att få resa tillbaka hem till Litauen.

Lastbilschauffören Saugirdas Pusnovas från Litauen är en av de som evakuerats från färjan Marco Polo. Foto: Henrik Friberg/SVT

Turisten Mareike Gaiser var en annan av passagerarna som fick evakueras. Nu står hennes bil kvar på färjan, och det är oklart när den kommer iland.

– De bokade in mig på ett hotellrum tills imorgon, förhoppningsviss hinner bilen komma fram tills dess. Jag får ha tålamod, säger hon.

Stark lukt över Pukaviksbukten

Olja och diesel har läckt ut från fartyget, enligt Kustbevakningen. Enligt TT har man länsat in fartyget för att sedan kunna ta hand om oljan.

Enligt ett pressmeddelande från Sölvesborgs kommun medför läckaget stark lukt längs hela kusten och in över land.

Lukten är enligt kommunen inte farlig, men man avråder från att såväl människor som djur badar i havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet