80-tal anmäler misstänkta bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

Ett 80-tal anmälningar har hittills kommit in till Blekingepolisen med anledning av misstänkta bluffakturor från ett företag i Ronneby.

Trots tidigare besked kommer polisen nu att utreda samtliga fall – också de ärenden där kravbeloppet ligger på under tusen kronor.

Anklagas för porrsurf
Drabbade från hela landet har den senaste veckan vänt sig till Blekingepolisen med uppgifter om det Ronnebyföretag som tros ha skickat ut falska fakturor till mottagare, vilka anklagas för att ha mobilsurfat på avgiftsbelagda porrsidor.

I ungefär hälften av fallen är kravbeloppet från Ronnebyföretaget på 950 kronor, en summa som om den inte betalats in i lagens mening innebär ”försök till bedrägligt beteende” – en gärning som inte är att bedöma som brott.

Utreddes först inte
– Därför har flera av dem som anmält företaget fått ett första besked från polisen att saken inte kan utredas, att ärendet lagts ner. Det har förstås orsakat reaktioner hos flera av dem som vänt sig till oss, säger Lotta Hansson, informationschef vid polisen i Blekinge.

Men nu har polisen tänkt om – samtliga anmälningar ska utredas, även de fall där anmälaren alltså redan fått ett motsatt besked.

80-tal gårs igenom
Det betyder att ett 80-tal ärenden nu ska gås igenom.

– Försök till bedrägligt beteende är inte straffbart, om det inte finns särskilda omständigheter i fallet. Här har vi nu mot bakgrund av den stora mängd anmälningar som kommit in gjort bedömningen att det finns särskilda skäl. Företagaren har som vi ser det satt det här i system, det höga antalet drabbade gör att vi bedömer det som organiserad verksamhet, säger kriminalinspektör Rolf Tanche

Vill ha in tips
Han är fortsatt intresserad av att komma i kontakt med människor som fått kravbrev från det Ronnebybaserade fakturaföretaget.

– Av de anmälningar vi hittills fått in är det bara en handfull som har betalat. Någon kanske tycker att det kan vara genant att förekomma i ett sådant här sammanhang men vi är angelägna om att alla, också den somn redan har betalat, kontaktar polisen.

I de ärenden där kravbeloppet överstiger 950 kronor varierar summan från 1 900 kronor till drygt 10 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer