Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lucia har alltid varit en splittrad tradition. Foto: TT

Traditionen får ny digital skrud – så firas Lucia i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset stoppar inte årets Luciafirande i Blekinge – men det kommer att se väldigt annorlunda ut. I Karlskrona är det första gången som den 81-åriga traditionen inte kan genomföras som vanligt.

Ett år som detta är ljusets högtid kanske viktigare än någonsin, menar Kerstin Olofsson, president i Lions club Karlskrona.

– Jag vet hur uppskattat det är hos många äldre som kanske sitter isolerade på sina boenden. Så det är viktigt att firandet genomförs, säger hon.

Mångårig tradition

Föreningen har arrangerat Karlskronas officiella Luciafirande sedan 1965. Men det traditionsenliga firandet i Karlskrona sträcker sig längre bak i tiden än så – hela 81 år.

Årets firande kommer dock att se väldigt annorlunda ut på grund av coronapandemin och de restriktioner som finns. Redan nu finns årets luciatåg inspelat, och redo att sändas ut den redan den 10 december.  

I klippet berättar Kerstin Olofsson om hur årets Luciatåg ska genomföras.

Enligt Kerstin Olofsson, president i Lions club Karlskrona, var det aldrig ett alternativ att ställa in firandet helt. Foto: Jennifer Alm/SVT

Så firas Lucia i din kommun

Visa

Ronneby

Årets Luciafirande kommer att spelas in och går att se digitalt, från och med den 11 december.

– Vi vill att företagare ska ha möjlighet att titta på firandet på fredagsmorgonen och fika till det. Sedan kommer sändningen att finnas kvar en tid, så att alla kan ta del av den när det passar bäst, säger Laila Johansson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Ronneby.

Inspelningen kommer att ske den 3 december i Heliga kors kyrka. De sju deltagarna i årets tåg är alla Luciakandidater sedan tidigare år, och årets Lucia har utsetts genom lottdragning.

Karlshamn

I Karlshamn-Trensums pastorat brukar kyrkan traditionsenligt genomföra ett stort Luciafirande där flera körer går samman. Här pågår fortfarande planeringen inför årets luciafirande.

– Det vi vet är att ett fysiskt firande inte går att genomföra. Men vi har en digital luciahälsning på gång. Så mycket kan jag säga nu, säger Mari Sundås, organist.

Olofström

Här finns inga planer på Luciatåg i år, varken i fysisk eller digital form.

Men Högavågskolans musiik- och dramaklasser har tillsammans med Olofströms Musikskola gjort en egen digital adventskalender, som med start från den 1 december bjuder på musik och sång via sociala medier.

– Just den här julen är det svårt att erbjuda föreställningar och konserter. Därför vill vi göra musik och drama tillgänglig för alla som vill, kan och behöver, skriver Högavångsskolan på facebook.

Sölvesborg

Här har Handelsföreningen och Lions samarbetat kring Luciatåget i flera år, men i år arrangeras inga aktiviteter.

– Jag har jobbat med det här i minst tio år och det är första gången vi ställer in. Det är jättetråkigt men vi vill inte bidra med folksamlingar, säger Ann-Louise Bohlin, handelsutvecklare.

I stället kommer Luciatjejerna från förra året att spela in en film där de sjunger tillsammans. Den kommer sedan att spridas via kommunens sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer