Blekinge ska ta emot 83 nyanlända under nästa år av de 15 200 personer som väntas komma till Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

83 nyanlända till länet nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge ska under nästa år ta emot 83 nyanlända, enligt det senaste anvisningsbeslutet till Migrationsverket.

Regeringen har beslutat att Blekinge ska ta emot 83 nyanlända under 2018. Det är en minskning med knappt 100 personer från i år då 180 personer tas emot av Blekinges kommuner.

– Jag tror att det är bra med ett lite lägre anvisningstal just nu på grund av bostadsbristen. Det är svårt för en del kommuner att bosätta alla som de får på anvisning och vi har problem med trångboddhet, säger Emma Mejer, integrationssamordnare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen arbetar just nu med att fördela de nyanlända mellan kommunerna. I fjol var det endast Karlskrona, Karlshamn och Sölvesborg som tog emot nyanlända i länet eftersom Ronneby och Olofström sedan tidigare haft stort mottagande.

”Vi behöver fristen”

Bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars 2016 som säger att alla kommuner ska ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. Sedan dess har varje län tilldelats ett antal anvisningsplatser av regeringen.

För Karlskrona kommer det att bli färre nyanlända nästa år eftersom kommunen detta året tilldelades 115 platser, vilket är fler än nästa års totala siffra.

– Vi kan behöva den fristen nu för att vi har fyllt de bostäder vi har gott och väl, säger Maria Persson, förvaltningschef Arbetsmarknadsförvaltningen Karlskrona kommun.

Lägst i landet

Blekinge är det län i landet som kommer att ta emot lägst antal nyanlända av alla.

– Det kommer fortfarande flytta folk hit självmant så jag är övertygad om att vi inte kommer ha lägst inflöde i landet, säger Emma Mejer.

På Gotland ska 125 nyanlända tas emot, det är närmast siffran i Blekinge följt av Kronoberg med 153. Flest nyanlända tas emot i Stockholms län, närmaste bestämt 4 931 personer.

Totalt ska 15 200 nyanlända tas emot i landets kommuner under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.