• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

AAK slutar med smutsig palmolja

Uppdaterad
Publicerad

Smutsig palmolja kan snart vara borta från den svenska marknaden.

Allt fler företag har gått med på att sluta handla med olja som producerats på marker där regnskog skövlats.

Under lång tid har miljöorganisationer som Greenpeace och Världsnaturfonden (WWF) arbetat för att få företagen att ändra policy – och nu verkar arbetet till slut ha gett resultat.

I de nordiska länderna har Findus, Cloetta, Marabou, den norska chokladtillverkaren Nidar och matvarukoncernen Orkla gått med på införa nolltolerans mot regnskogsskövling. Senast ut är Arla vars produkter innehåller mycket vegetabilisk olja.

Än viktigare är att Nordens största leverantör av palmolja, AAK Aarhus-Karlshamn, också ställt in sig i ledet.

-De förser alla andra med palmolja, säger Annika Jacobson, chef på Greenpeace i Sverige.

”Stor seger”

Globalt har arbetet också inneburit framgångar. Jättar som Wilmar International, som är världens största palmoljeproducent, samt Unilever, Nestlé, L'Oréal, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive och Kelloggs har gått med på miljökraven.

-Den stora segern var att vi fick med Wilmar International på tåget, säger Jacobson.

Vissa av företagen har gått med på att ändra sin hantering till 2015, andra har fått tid på sig till 2017.

Kraven innebär bland annat att företagen ska kunna spåra ursprunget till palmoljan ända ner till plantagen där oljepalmerna växer. Leverantörskedjan och underleverantörerna ska kartläggas.

-Om vi lyckas så kan konsumenten veta att oljan i tvålen eller chokladbiten är okej, säger Jacobson.

Kina kastar skugga

Allt detta innebär att den smutsiga palmoljan snart kan vara på väg bort från marknaderna i västvärlden.

Det bör dock påpekas att detta inte automatiskt innebär en minskning av regnskogsskövlingen. EU svarar nämligen bara för cirka tio procent av den globala konsumtionen av palmolja. Merparten av oljan konsumeras i Asien, i producentländerna Indonesien och Malaysia, samt i jätteländerna Kina och Indien.

-Vi ska kanske inte ropa hej ännu. Kinesiska och indiska importörer har visat ett visst intresse för miljöcertifierad palmolja, men det är ännu oklart hur de kommer att agera i framtiden, säger Lena Tham på WWF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.