Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att skydda hästarna från viruset har Karlshamns Ridklubb infört restriktioner. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fruktat ”abortvirus” sprids bland hästar i Blekinge – ridskolor inför restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Det fruktade abortviruset, som drabbar hästar på flera sätt, har påträffats i ett stall i Blekinge. För att skydda andra hästar har nu ridskolor i länet infört restriktioner.

– Vi har satt stopp för utomstående hästar och uppmanar till god hygien, säger Josefine Nilsson, på Karlshamns Ridklubb, som snabbt införde åtgärder.

Restriktionerna i Karlshamn gäller i fjorton dagar och kan förlängas om fler smittfall upptäcks. Även Lyckå Ridklubb och Ronneby Ryttarförening har infört restriktioner, enligt BLT som var först med att rapportera om viruset.

– I värsta fall får vi stänga ner en period och då blir det en ekonomisk förlust för oss. Jag hoppas alla tar sitt ansvar så hoppas jag detta inte hinner bli farligt, säger Josefine Nilsson.

I klippet: Hör om restriktionerna och vad viruset kan innebära för konsekvenser

EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen och är anmälningspliktigt. Det är det mest fruktade herpesviruset som kan drabba häst.

Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (missfall) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också.

Dessa virus kan ligga latent i kroppen och aktiveras på nytt vid senare tillfällen i livet. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

källa: SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.