Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Johansson, enhetschef för elnät på Affärsverken, menar att den planerade platsen för nätstationen är noga utvald i en omfattande process. Foto: Fredrik Åkesson/SVT

Affärsverken om kritiken: ”Mest gynnsamma och effektiva platsen”

Publicerad

Affärsverkens planer på en ny nätstation i Karlskrona har kritiserats för sin tänkta placering.

– Vi behöver en ny nätstation på Borgmästarekajen för att kunna möta behovet som vi ser i framtiden, säger Andreas Johansson, enhetschef för elnät på Affärsverken.

Framtidens ökade behov av elektricitet kring Fisktorget är anledningen till den planerade nätstationen. Bygglovet är beviljat, men överklagat till mark- och miljödomstolen av boende och fastighetsägare i de närliggande fastigheterna, som tycker att det finns bättre ytor att bygga på.

Andreas Johansson menar att man tittat på de föreslagna platserna men ändå landat i att det här är den bästa platsen för nätstationen.

– Den ena platsen är för långt ifrån för att kunna ta den belastning som är i dagsläget och den andra stör den verksamhet som finns på den ytan i dag, säger han.

Genomarbetad utformning

Enligt honom är Affärsverkens ambition att nya byggnader ska smälta in i omgivningen.

– Vi lägger stor vikt vid att ta fram utformningen på nätstationerna så att de passar in i miljön, säger Andreas Johansson.

Ingen risk för strålning

Boendes oro för eventuell strålning från fastigheten är inte befogad, enligt Andreas Johansson. Han framhåller att dagens moderna teknik och byggnadssätt gör att strålningsnivåerna utanför byggnaden ligger långt under riktvärdena för vad som anses som skadligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.