Åkesson tar avstånd från Hess

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Michael Hess uttalande om islamsk kultur ledde till en fällande dom i tingsrätten.
Nu får han dessutom kritik – från sin egen partiledare Jimmie Åkesson.

Det var under tisdagens direktsända SVT-utfrågning som exemplet med Michael Hess Facebook-uttalande kom upp.

– Dels är det ju inte politik, dels är det ingenting partiet tycker heller, svarade Jimmie Åkesson på frågan om hur han såg på uttalandet.

Hess blev i början av 2014 uppmärksammad efter ett inlägg på Facebook där han skrev:

”När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära.” Kammaråklagare Lena-Marie Bergström åtalade Michael Hess för hets mot folkgrupp efter att inlägget polisanmälts och i maj dömdes Hess av tingsrätten.

Ärendet behandlades också av Sverigedemokraternas medlemsutskott som beslutade att ge Michael Hess en varning. Men enligt Jimmie Åkessons svar i SVT:s utfrågning borde Hess ha uteslutits ur partiet.

– Det finns i vårt parti människor som har de har åsikterna och ibland inte förstår att man tycker inte så, man yttrar sig inte på det viset. Gör man det i vårt parti så är man inte välkommen, svarade Jimmie Åkesson. 

”Rätt i sak”

Riksdagledamoten Richard Jomshof från Karlskrona är partiets rättspolitiske talesman och en av dem som öppet försvarat Michael Hess.

– Hess har fått en varning och jag tycker att det räcker så. Jag hävdar fortfarande att han har rätt i sak, men att han borde ha uttryckt sig annorlunda. Vi måste lära oss att alltid vara tydliga och korrekta, säger Richard Jomshof.

Jomshof följde utfrågningen av Jimmie Åkesson och menar att partiledarens svar var generella besked på vilka uppfattningar som inte hör hemma i partiet.

– Jag upplevde inte att han kommenterade fallet med Michael Hess.

Men det gjorde han ju.

– Jo, men vad ska han säga? Jag är övertygad om att Jimmie var mer intresserad av att prata välfärdsfrågor än enskilda medlemsärenden.

Enligt Åkesson är medlemmar med Hess uppfattning inte välkomna i SD.

– Hess har fått en varning och vi har nöjt oss med det. Han borde ha formulerat sig annorlunda, men jag hävdar fortfarande att han hade rätt i sak. Det står jag för.

SVT Blekingenytt har förgäves sökt Michael Hess för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-uttalande

Mer i ämnet