Foto: TT

Åkessons minnen ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) uppger att han utsattes för hotfulla invandrargäng under uppväxten i Sölvesborg.

Nu ifrågasätts hans verklighetsbeskrivning.

– Här fanns inga invandrargäng, säger Göran Magnusson, som jobbat som polis i kommunen sen 1970-talet.

Jimmie Åkesson flyttade som femåring med sin mamma till hyreshusområdet Falkvik som ligger mitt i ett villakvarter i Sölvesborg. I en intervju i SVT:s Nyfiken på partiledaren uppger han att det var där han råkade ut för hotfulla invandrargäng under uppväxten. Han blev rädd och upplevelserna präglade hans syn på invandring. Men i ett litet samhälle där alla känner alla ifrågasätts nu partiledarens berättelse.

– Falkvik är inte känt för att vara någon kriminell plats i världen, säger Heléne Björklund (S), kommunstyrelsens ordförande, som också vuxit upp i Sölvesborg.

Fler poliser bekräftar bilden

SVT Blekingenytt har pratat med två poliser som jobbade mot ungdomsbrottslighet vid den här tidpunkten. De känner inte alls igen uppgifterna om att invandrargäng satte skräck i den lilla kommunen med drygt 7 000 invånare i mitten av 1980-talet.

– Nej här fanns inga stora gäng. Det fanns även då enstaka individer som kunde ha skrämt honom. Men någon gängbildning har vi aldrig haft här, säger Göran Magnusson, som jobbat som polis i Sölvesborg sedan 1970-talet.

Närpolisen Bengt Sandberg har bott i samma område, som Jimmie Åkesson växte upp i, sen mitten av 1970-talet.

– Det är ett lugnt och städat därute. Något bråk mellan ungdomar har vi inte haft därute inte, säger han.

I Nyfiken på partiledaren berättar Jimmie Åkesson att han blev utsatt för ett knivhot av invandrarungdomar på gården utanför hyreshuset där han bodde. Men någon polisanmälan om ett grovt olaga hot mot honom kom aldrig in till Blekingepolisen.

– Det var nog ingen särskilt allvarlig händelse. Då hade jag känt till den, säger Göran Magnusson.

Åkesson berättar om överfall

I en debattartikel i Aftonbladet i dag förstärker Jimmie Åkesson ytterligare sin berättelse. Partiledaren beskriver att han överfölls påväg hem från skolan, vältes av från cykeln, blev spottad på och kallad svenskjävel.

Författaren och Augustprisvinnaren Per Nilsson från Sölvesborg reagerade när han såg intervjun med Jimmie Åkesson. Han arbetade som lärare under den här perioden och känner inte alls igen bilden som målas upp.

– Jag tänker att vi alla bygger om vår barndom i efterhand. Vi väljer vad vi vill minnas, vi väljer vad vi vill glömma. Det är lite värre att Jimmie gör det, eftersom han gör det med en politisk agenda. Han vill verkligen ur en personlig synpunkt motivera de politiska ställningstagande han har tagit, säger Per Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.