Åklagaren går på polisens linje i Michael Wijk-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarkammaren ändrar inte polisens beslut att inte inleda en ny förundersökning i det uppmärksammade fallet Michael Wijk. Familjen hade hoppats på en omprövning men får alltså ännu en gång ett nej.

– Jag har gått igenom ärendet. Det finns ingenting som bevisar att ett brott är begånget och inget som talar emot att det handlar om en olyckshändelse, säger Anne Boijmarker, chefsåklagare i Karlskrona.

Dödsfallet, och det efterföljande polisarbetet, uppmärksammades i SVT Nyheter Blekinge och Uppdrag Granskning i höstas. Polisen valde i februari att inte inleda någon förundersökning kring det uppmärksammade dödsfallet av 51-årige Michael Wijk i Karlskrona.

Michael Wijks sista timmar

Underrättat de anhöriga

Familjen som omprövade beslutet att inte inleda en förundersökning ställde nu sitt sista hopp stod till åklagarna. 

– Jag har pratat med de anhöriga som ansökt om ompröving först innan det kom ut i media. Så fick de chansen att ställa frågor till hur jag kommit fram till det här beslutet.

– Sedan är ju omständigheterna oklara. Men när jag kollat objektivt på det här ser jag inte hur vi skulle kunna inleda någonting. Därför håller jag med polisen om att det är rätt beslut att inte inleda en förundersökning, säger Anne Boijmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet