Kjell Jannesson, åklagare. Foto: SVT/Stina Sandström

Trots miljonbeslag – räcker inte att betala tillbaka till drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Trots beslag som lyxbilar, dyra klockor och villor räknar åklagaren med att målsägandena inte kommer få tillbaka alla pengar de lånat ut till den misstänkta storbedragaren. Totalt har beslag värt cirka 45 miljoner kronor gjorts.

– Min gissning är att de kanske får tillbaka mindre än hälften av vad man har lånat ut, säger Kjell Jannesson, åklagare.

I dag kom det nästan 12 900 sidor långa åtalet där en 31-årig man från Karlskrona misstänks för 80 fall av grova bedrägerier mot 96 personer.

– Han har bett dem låna ut pengar till honom mot att han ska investera de här pengarna och att de ska få pengarna tillbaka inom två till sex månader. Då ska de få en bonus på 20 procent. Men vi har inte sett några som helst tecken på att det har investerats pengar i någonting egentligen mer än i hans eget personliga leverne, säger Kjell Jannesson, åklagare.

Storbedragaren i Blekinge

Levde lyxliv

Tre utredare från polisen har under två år arbetat på heltid med detta och bland annat har flera beslag gjorts av mannens privata ägodelar. Bland annat hittades dryg 36 miljoner kronor på bankkonton och utredarna har även hittat pengar på ett konto i Luxemburg som är spärrat.

De har också beslagtagit ägodelar som vittnar om det lyxliv han levde.

– Vi har sålt hans villor, hittat flera klockor och har beslagtagit flera bilar så en McLaren, en Tesla och nån Porsche, säger Kjell Jannesson.

Totalt har ägodelar värt cirka 45 miljoner kronor förverkats. Det skulle inte täcka de summor som målsägandena menar att 31-åringen har lurat dem på.

– Min gissning är att de kanske får tillbaka mindre än hälften av vad man har lånat ut, säger Kjell Jannesson.

Lång rättegång

I början av december inleds rättegången mot mannen som räknas ta totalt 60 dagar och vara klar först i juni. Åklagare Kjell Jannesson hoppas på ett långt fängelsestraff.

– Tidigare rättsfall har visat att man anser att det är ganska högt straffvärde för sådant här och det finns domar på liknande fall där man fått sju-åtta års fängelse och det är väl någonstans där som vi hoppas att det ska bli, säger Kjell Jannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet