Foto: TT

Åklagaren vill ha skärpt straff för bedragare

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig butiksägare i Blekinge dömdes till tre års fängelse för att systematiskt ha använt sina kunders personuppgifter till att ta krediter. Nu överklagar åklagaren och yrkar på minst fyra års fängelse.

Den 28-årige mannen dömdes i början på juli till tre års fängelse för att ha lurat till sig omkring 2,2 miljoner kronor från 33 olika personer.

Efter tingsrättens dom begär nu åklagaren att få saken prövad i hovrätten, istället för bedrägeri av normalgraden bör 28-åringen dömas till grovt bedrägeri i fem av fallen, enligt åklagaren.

Bland annat ska mannen ha använt sina kunders personuppgifter, säkerhetskoder och tagit krediter i deras namn. Mannen ska också ha utnyttjat vänner och bekanta för personliga inköp.

1,4 miljoner i skadestånd

Mannen dömdes till tre års fängelse och ska betala nästan 1,4 miljoner kronor i skadestånd till de kreditinstitut som han lurat på pengar.

Han dömdes även för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll för att ha undvikit att bokföra intäkter för miljontals kronor.

Till sin hjälp ska mannen ha haft en kompanjon som dömdes till villkorlig dom och 9800 kronor i dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet